Leon de Winter schrijft scenario voor tv-serie 'Brussel'

15/06/15 om 13:06 - Bijgewerkt om 13:13

De Nederlandse auteur Leon de Winter schrijft het script voor 'Brussel', een 10-delige serie die zich afspeelt met Brussel, hoofdstad van Europa en NAVO-hoofdkwartier, als coulisse voor een strijd vol macht en (zelf)bedrog.

Leon de Winter schrijft scenario voor tv-serie 'Brussel'

Leon de Winter samen met echtgenote-schrijfster Jessica Durlacher. © Vara

Leon de Winter, die zopas nog uitpakte met een politiek-satirische roman 'Geronimo' waarin Osama bin Laden de hoofdrol speelde, zal op vraag van het Nederlandse telecombedrijf KPN het script schrijven voor 'Brussel', een nieuwe tv-serie die KPN als televisie-app op z'n Netflix wil streamen.

Leon de Winter schrijft scenario voor tv-serie 'Brussel'

De Winter gebruikt de laatste jaren de politieke actualiteit meer en meer als inspiratiebron voor zijn romans, zoals in 'VSV' (2012) waar de moord op Theo van Gogh prominent aanwezig was, en in het recente 'Geronimo', waarin Bin Laden de show steelt. Niet verwonderlijk dus dat KPN aan De Winter dacht om een tv-serie te schrijven die zich afspeelt in Brussel met in de hoofdrol: een Nederlandse Eurocommissaris, haar dochter en een Nederlandse militair die bij de NAVO in Evere werkt.

Botsing van machtigen en onmachtigen

De Winter was aanvankelijk trouwens van plan om filmregisseur te worden voordat hij later definitief voor het beroep van romanschrijver koos maar de filmische stijl van die romans sprak boekdelen. Op de literatuursite van Tzum vertelt De Winter dat Brussel als Europese hoofdstad de ideale achtergrond is voor een drama waarin de bedrieger tenslotte zelf bedrogen wordt: 'Ik wil een Nederlandse serie maken (...) over de botsing van de machtigen en de onmachtigen tegen een decor van een stad die zindert van spanningen.'

De serie zelf wordt geproduceerd door Endemol Nederland.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners