Lanoye vs De Roover: 'Je beseft toch dat je nu al 5 minuten extreemrechts zit te verdedigen?'

28/04/16 om 06:55 - Bijgewerkt om 09:31

'Wie is het eerst beginnen te spuwen: de culturo's of de flaminganten?' Niemand die het nog weet. Feit is dat linkse kunstenaars en rechtse N-VA'ers al jarenlang op ramkoers liggen. Schrijver Tom Lanoye en Kamerlid Peter De Roover doen een poging tot verzoening. Twee tegenpolen over uitgespuwde schrijvers, spreekrecht voor het Vlaams Belang en de comfortabele positie van polemisten.

Ze hebben elkaar al eerder ontmoet. Bijna vijftien jaar geleden, in een boekhandel in Mortsel. 'Maar toen liep het gesprek een beetje uit de hand', zegt Tom Lanoye wanneer hij gaat zitten in het kantoor van Peter De Roover, in een lange gang waar alle Kamerleden van de N-VA huizen. Toen al was Lanoye een van Vlaanderens meest gelauwerde schrijvers, terwijl De Roover voornamelijk bekend was als voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Monkelend begroeten ze elkaar. 'We dragen haast dezelfde hoed', constateert De Roover. 'Goede smaak hebben we dan toch gemeen.'

Het hele gesprek lang houdt De Roover Lanoyes nieuwe essaybundel Revue Lanoye bij de hand. Hij heeft het boek gelezen en kan er zelfs uit citeren. Maar dat betekent nog niet dat de voorman van de N-VA-Kamerfractie het met alle beweringen eens is. Integendeel. Niet voor niets noemt Lanoye de partij in zijn bundel consequent de Nieuw Vlaamse Elite en zijn voorzitter de parttimeburgemeester van Antwerpen. Bijwijlen wordt het gesprek bits, op het giftige af zelfs. Soms is het wederzijdse onbegrip zo groot dat ze alleen nog kunnen zuchten, grijnzen of zelfs zwijgen. Maar toch geven ze niet op. Tom Lanoye en Peter De Roover moeten en zullen een opbouwend debat voeren. Min of meer toch.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners