Lanoye maakt opgang in Denemarken

21/12/10 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:19

In dit elfde boekenjournaal: hoe 'Jos' in het Deens 'Poul' wordt en sprekende schilderijen in het 'Paleis voor Schone Kunsten'.

Succesvolle boekenverkoop schudt boekentoptien door elkaar

In week 49 deed een omzet van bijna vijf miljoen euro de kassa's rinkelen. Dit is een miljoen euro meer dan in week 48 en is meteen ook de hoogste omzet van 2010. Er werden die week 344.339 boeken verkocht. De week eerder waren er dat slechts 43.000. Door deze succesweek is de boekentoptien fors gewijzigd. De uitgeverij 'Dargaud-Lombard' heeft vier van hun strips vanuit het niets zien oprijzen in de toptien. Het gaat om de strips 'Thorgal', 'De werelden van Thorgal', 'Blake & Mortimer' en 'Murena'. Voorts staan er drie fictie- en drie non-fictieboeken in de toptien. Op één staat 'SOS Piet 4' van Piet Huysentruyt, op twee 'Congo' van David Van Reybrouck, op zes staat Pieter Aspe met 'Erewoord', op acht Rita Maes' 'Sara Winterspecial', op negen 'Eten, bidden, beminnen' van Elizabeth Gilbert en op tien 'Goossens, Herman, Van Damme' van de drie kookmeesters. (Bron: Boekblad)

Na 'Sprakeloos' ook 'De Jossen' in Denemarken Lanoye's toneelstuk 'De Jossen' wordt vertaald in het Deens. Eerder werd al bekend gemaakt dat de rechten van de roman 'Sprakeloos' verkocht waren aan de Deense uitgeverij 'Turbine'. Het stuk 'De Jossen' zal op 25 februari 2011 voor het eerst op de planken gebracht worden door het Deense theatergezelschap 'Holland House'. De regie ligt in de handen van Jacob Schokking. 'De Jossen' of voluit 'De Jossen. Val en revival der saamhorigheid' schreef Lanoye in 2004 in opdracht van 'Olympique Dramatique', een Antwerps collectief dat werkt onder de vleugels van het 'Toneelhuis'. Het toneelstuk werd vertaald door Karen-Maria Bille. Zij noemde 'Jos' 'Poul' en werkte de titel om naar 'Poul, Poul, Poul, Poul & Poul. Fællesskabets fald og genopstandelse'.

Literaire rondleiding doorheen tentoonstelling Cranach
Op dinsdag 18 januari organiseren 'Bozar Literature' en 'deBuren' de literaire rondleiding 'Sprekende schilderijen' doorheen de tentoonstelling van Cranach in het 'Paleis voor Schone Kunsten'. De organisatoren vroegen vijf gerenommeerde dichters zich te laten inspireren door één van de schilderwerken van Cranach. Astrid Lampe, Gwenaëlle Stubbe, Han van der Vegt, Lucienne Stassaert en Stefan Hertmans richtten zich voor deze opgave tot het witte blad. Tijdens de rondleiding zullen de dichters hun gedichten voordragen en vertellen over de poëzie die ze over de Duitse meester schreven. Sommigen lieten het personage uit het schilderij spreken, anderen kozen ervoor om het canvas en de verf tot leven te wekken. De tentoonstelling 'De wereld van Cranach' over de zestiende-eeuwse schilder loopt sinds oktober in 'Bozar' tot 23 januari.

Evelien Van Oost

Onze partners