Laatste Vlaamse Franstalige schrijver Guy Vaes overleden

Twee Vlamingen in de Literaire Pikorde 2012 van HP/De Tijd en Duitsland bundelt brieven van Mercator voor zijn 500e verjaardag.

Laatste Franstalige auteur Guy Vaes overleden

Op woensdag 27 februari is auteur Guy Vaes (1927) in Antwerpen overleden. Dat meldt Henri Floris Jespers op zijn blog. Vaes was een gerespecteerd romanschrijver, poëet en essayist. Hoewel hij in Antwerpen is geboren, schreef hij als een van de laatste Vlamingen in het Frans. In zijn werk creëert hij een eigen werkelijkheid en een eigen tijd, waardoor Vaes’ oeuvre niet zo toegankelijk is. Later zou hij, naar eigen zeggen, met veel tegenzin ook als journalist aan de slag gaan. Eerst in Antwerpen voor ‘Le Matin’ en ‘La Métropole’, later voor het Brusselse weekblad ‘Spécial’ . Hij was chef van de ‘sociaal-culturele rubriek’ en schreef over literatuur, muziek en film. De scherpzinnige filmkritieken van Guy Vaes, gepubliceerd in het weekblad ‘Spécial’ tussen 1970 en 1983, werden in 2007 gebundeld. Samen met cineast André Delvaux, maniërisme-kenner Gustav René Hocke en Ivo Michiels zetelde Guy Vaes in de jaren zeventig als briefwisselend lid van de Pink Poets. In 1997 werd hij verkozen tot lid van de Académie royale de Langue et de Littérature françaises de Belgique. Guy Vaes werd 85 jaar oud. Het afscheid vindt plaats in strikt intieme kring.

Twee Vlamingen in Literaire Pikorde 2012 van ‘HP/De Tijd’

Alleen de uitgeefdirecteurs Koen Clement (WPG) – plaats 4 – en Eric Willems (Audax) – plaats 39 – worden in Nederland gewichtig genoeg bevonden om een vermelding te krijgen in de jaarlijkse powerlist van het Nederlandse literaire bedrijf. Deze lijst van 40 literaire powerbrokers wordt gepubliceerd door ‘HP/De Tijd’ en geeft elk jaar aan wie van betekenis is in het Nederlandse literaire veld. In 2010 prijkte Clement nog bovenaan. Vandaag wordt de lijst aangevoerd door Daniel Ropers van bol.com. “Bol, eigendom van Ahold, werd in drie jaar 300 miljoen meer waard door exact na te doen wat Amazon doet”, aldus samensteller Jan Zandbergen. Op de tweede plaats staat Chris Herschdorfer (Ambo Anthos), die een plaatsje omhoog is geschoven tegenover vorig jaar, en de derde plek wordt gedeeld door Joop Boezeman (AW Bruna) en Nelleke Geel (Signatuur).

Duitsland viert 500e verjaardag Mercator met brievenbundel

In Oostende is maandag het startschot gegeven van de vieringen rond de 500ste verjaardag van de geboorte van Gerard Mercator (1512-1594). Mercator was een Vlaamse cartograaf, instrumentmaker en graveur, die al tijdens zijn leven als de “Ptolemaeus van zijn tijd” beschouwd werd. Ook in Duisburg, waar de beroemde cartograaf sinds 1552 woonde, gaat de verjaardag niet onopgemerkt voorbij: de universiteit van Duisburg-Essen gaat brieven van Mercator uitgeven, voorzien van commentaren. Dat heeft de Stichting Mercator dinsdag meegedeeld. De geschiedkundige Ute Schneider gaat de komende drie jaren meer dan 200 bewaard gebleven brieven van Mercator bekijken, vertalen en bundelen. Het gaat om brieven naar andere cartografen, humanisten en wetenschappers. Deze correspondentie gaf Mercator de kans zich een gedetailleerd beeld te vormen van de wereld, zonder zelf naar alle landen te moeten afreizen. Het project kost zo’n 150.000 euro.

Franstalig Gents gedicht van Guido Lauwaert is oké

De Hogeschool van Gent vroeg Guido Lauwaert onlangs of hij in het kader van ’10 jaar Groot Vleeshuis’ een gedicht wilde schrijven over de Oost-Vlaamse stad. Toen bleek dat Lauwaert in het Frans geschreven had, weigerde de opdrachtgever, de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), het gedicht op te nemen omdat “zij een Nederlandstalige organisatie is en dit in ons Belgenland gevoelige materie blijft.” Een Nederlandse vertaling van hetzelfde gedicht was wel toegestaan. Na enig protest heeft de EROV die beslissing nu teruggedraaid. Het oorspronkelijke gedicht van Guido Lauwaert (zie beneden) zal dus wel deel uitmaken van het project ’10 jaar Groot Vleeshuis’, dat plaatsvindt tijdens het weekend van 24 en 25 maart.

GAND Personne ne vous a jamais parlé du goût comme vos tables

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content