Laatste dichtbundel Joost Zwagerman verschijnt postuum op 28 januari 2016

11/09/15 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:41

'Wakend over God', een dichtbundel die Zwagerman nog vóór zijn zelfmoord voor zijn nieuwe uitgeverij Hollands Diep heeft afgewerkt, verschijnt op Gedichtendag in januari 2016.

Laatste dichtbundel Joost Zwagerman verschijnt postuum op 28 januari 2016

Joost Zwagerman (1963-2015) © YouTube

Joost Zwagerman, die afgelopen dinsdag zelfmoord pleegde op 51-jarige leeftijd, had nog veel uitgeefplannen, zo vertelt Robbert Ammerlaan van Hollands Diep op de Nederlandse betaalsite Boeklad. Hij wou niet alleen twee nieuwe romans schrijven voor Ammerlaans nieuwe uitgeverij maar had al 'Wakend over God', een dichtbundel, klaar die op donderdag 28 januari 2016 - Gedichtendag in Vlaanderen en Nederland - zal verschijnen.

Poëtische ader

Laatste dichtbundel Joost Zwagerman verschijnt postuum op 28 januari 2016

© GF

Zwagerman was de laatste jaren vooral als essayist en commentator van de Amerikaanse letteren en de plastische kunsten in beeld, maar had ook plannen om zich als romanschrijver én dichter - zijn oorspronkelijke roeping - opnieuw heruit te vinden.

Onlangs was hij op aandringen van Robbert Ammerlaan en diens nieuwe uitgeverij Hollands Diep bereid gevonden om als romanschrijver de hand weer aan de ploeg te slaan. Als auteur van spraakmakende romans, zoals 'Gimmick!' (1989), was hij destijds beroemd geworden bij De Arbeiderspers waar hij al die jaren onderdak was geweest. Daarnaast wou hij dus bij Hollands Diep een dichtbundel uitgeven - want Zwagerman had ook een poëtische ader- die zo goed als afgewerkt was.

Gedichtendag 2016

'Wakend over God', zoals de titel luidt van Zwagermans laatste poëziebundel, zal dus symbolisch op Gedichtendag 2016 verschijnen: op 28 januari. Afwachten nu wat er, buiten deze gedichtenbundel, nog in de schuiven van Zwagerman sluimerde.

Begrafenis

Ondertussen raakte ook bekend dat Zwagerman op woensdag 16 september in besloten kring begraven zal worden.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners