Redactie Knack

“Laat minister Pascal Smet eerst Flaubert lezen”

Goeie raad van Paul Claes aan het adres van de anglofiele minister maar ook raadsels en herfstige oprispingen in zijn ‘Glimpen’ van september.

1 sept.: Na bijna twintig Hellasreizen heb ik eindelijk het verloren paradijs gevonden: het schiereiland Sithonia.

2 sept.: Hoe zou ik het liefst reizen? In het gezelschap van een geoloog, een botanicus, een archeoloog, een historicus, een filosoof en een clown.

3 sept.: Het eerste wat ik bij de tussenlanding in Athene zie: een winkel van Ikea.

4 sept.: Lectuur voor politici en kiezers: de eed van Alexander de Grote (324 v.C.), die principieel weigerde een onderscheid te maken tussen bevolkingsgroepen.

5 sept.: Oplossing van het literaire raadsel van augustus: ‘Les plus désespérés sont les chants les plus beaux’ van Alfred de Musset doet denken aan ‘Our sweetest songs are those that tell of saddest thought’ van Percy B. Shelley (‘To a skylark’).

6 sept.: Gelooft u ook geen fluit van de kapitalistische praatjes van de drie Pauls ( De Grauwe, Dhoore en Huybrechts)? Lees dan het ‘Crisismoordenboek’ van Gilbert de Swert (EPO).

7 sept.: Een inktzwarte Baltasar brengt me om elf uur ’s avonds helemaal vanuit Amsterdam de eerste exemplaren van ‘De leeuwerik’. Alle exemplaren zijn gekneusd.

8 sept.: Wie niet van poëzie houdt, moet maar eens het bloemlezinkje gedichten lezen met het knappe commentaar van Henny Vrienten (ja, die van ‘Doe maar’): Zwaan kleef aan (Rainbow Essentials).

9 sept.: Rik Torfs zegt systematisch het omgekeerde van wat hij bedoelt. Een afrekening met een tegenstander begint dus als volgt: ‘Ik wil hem niet beledigen, maar ik hou van Hugo Camps.’

10 sept.: In de Leuvense stadsbibliotheek vind je Aankomen in Avignon van Daniël Robberechts niet bij de romans, maar bij de reisverhalen.

11 sept.: Leerzame receptie. Walter van den Broeck leert me de etymologie van het woord ‘verbalemonden’: door een slechte voogd behandeld worden.

12 sept.: Aan het eind van de Open Monumentendag zien we de herfstzon zinken over de rozentuin bij de kasteelruïne van Havré.

13 sept.: Laat minister Pascal Smet eerst hoofdstuk X van Gustave Flauberts ‘Bouvard et Pécuchet’ lezen in plaats van een onderwijshervorming door te voeren die dertig jaar geleden totaal mislukt is.

14 sept.: ‘Dieperik’ van Leo Pleysier: back to basics.

15 sept.: Anaïs Nin schreef een dagboek van 35.000 pagina’s: zelfs de oeverloze Henry Miller vond dat logorree.

16 sept.: Bis repetita placent: volgend jaar krijgt mijn boek ‘Echo’s echo’s’ een echo in een nieuwe druk.

17 sept.: Presentatie van ‘De leeuwerik’ in de enige boekhandel waar je het boek vindt dat je zoekt, ‘De Zondvloed’ in Mechelen.

18 sept.: Toch waren de stickers van kabouter Wesley in Humo veel leuker dan die van Wim Delvoye in De Standaard.

19 sept.: Waarschuwing voor speekseltest op de autoweg: ‘Gene zever’. Alleen in Vlaanderen wordt verkeersinformatie gecommuniceerd in het lokale patois.

20 sept.: De vrijspraaktechnologie van Lernout & Hauspie is ook al een flop.

21 sept.: ’t Kan verkeren. In 1966 kreeg ‘God in Vlaanderen’, de pedofiele roman van Astère Michel Dhondt, de Arkprijs voor het Vrije Woord.

22 sept.: In 1906 begon de Franse literator Félix Fénéon in Le Matin de rubriek ‘Nouvelles en trois lignes’ (Nieuwsberichten in drie regels): Glimpen avant la lettre.

23 sept.: Na de megalomane brug van Lange Wapper de donkere tunnel van Kludde de Waterduivel.

24 sept.: Literair raadsel van september 2010: Hoe komt Marnix Gijsen in zijn gedicht ‘Mijn vadertje’ aan het eigenaardige beginvers: ‘Mijn vadertje, hij was rechtvaardigheid’?

25 sept.: Pedofiel? Is de Kerk niet altijd voor de kleine man geweest?

26 sept.: ‘Ik werd door mijn moeder voorgelezen’. Zo begint Adriaan van Dis op zondagmorgen anglicistisch tegen Friedl Lesage.

27 sept.: Het Engels hoeft hier geen tweede taal te worden als het eindelijk op een minder infantiel peil wordt gedoceerd dan onze leerplannen en inspecteurs opleggen.

28 sept.: Een Hollandse actiegroep wil het woord ‘kut-Marokkaan’ bannen uit de grote Van Dale. Wat met het woord ‘klootjesvolk’?

29 sept.: Mijn oudleraar belt. Hij heeft de eerste drukfouten in ‘De leeuwerik’ ontdekt. Ze staan op pagina 51, 131, 132 en 156.

30 sept.: En toch opende het zomerse decolleté (sorry: cleavage) van Goedele Devroey grootse perspectieven voor de splitsing van BHV.

Paul Claes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content