Kris Van Steenberge wint na Bronzen Uil nu ook Debuutprijs 2014

14/10/14 om 12:51 - Bijgewerkt om 16:19

De Lierse debutant ontvangt aan de vooravond van de Boekenbeurs einde oktober de Debuutprijs voor zijn veelkantige roman 'Woesten'.

Kris Van Steenberge wint na Bronzen Uil nu ook Debuutprijs 2014

Prijsbeest Kris Van Steenberge: 3 prijzen op 4 dagen. © Creatief Schrijven

Lukas De Vos voorspelde in mei al op deze site dat 'Woesten', het verbluffende debuut van Kris Van Steenberge, de Debuutprijs voor beste Vlaamse eersteling verdiende. En hij kreeg vandaag dus gelijk. Van Steenberge kreeg zaterdag ook al te horen dat hij De Bronzen Uil voor beste Nederlandstalige roman scoorde, én de Lezersprijs van het Betere Boek, het jaarlijkse literatuurfestival in Gent dat de herinnering aan het Andere Boek levend houdt.

Krachttoer

De prijzenregen is geen toeval. 'Woesten' heeft de allures van een voldragen roman die niet alleen de Eerste Wereldoorlog als decor heeft maar vooral een zedenroman is, en ook wel een thriller over broederliefde én de zoektocht van beide broers naar de moordenaar van hun mama. Lukas De Vos spaarde zijn lof toen niet: 'Dat kun je geen echt debuut meer noemen.Eerder de uitkristallisering van een lang gewetensonderzoek. Van Steenberge heeft een tour de force verwezenlijkt.Hij toont zich rechter, beul, profeet en heelmeester tegelijk.'

Woesten on tour

Het publiek lust er trouwens ook wel pap van want 'Woesten' beleefde ondertussen al een zesde druk. Z'n uitgever geeft nog mee dat de bekroonde auteur zelf de baan op gaat straks met 'Woesten on tour': een theatervoorstelling met fragmenten uit de roman, teksten uit de periode van de Grote Oorlog, muzikale begeleiding door het duo Accé en grafische projecties van Jacky De Groen en Erik Vercammen.

Kris Van Steenberge, 'Woesten', Antwerpen,Vrijdag/Amsterdam, Podium 2013, 382 blz.

Frank Hellemans

Onze partners