Kris Peeters' operatie Wiedergutmachung

08/10/10 om 12:45 - Bijgewerkt om 12:45

Vlaams minister-president Kris Peeters bezocht de Vlaamse uitgevers op de Frankfortse Boekenbeurs én beloofde eindelijk werk te maken van een literaire cultuurindustrie.

Kris Peeters trok gisteren het boetekleed aan nadat hij de Vlaamse standhouders op de Boekenbeurs te Frankfort had gesproken. Dat er in het eerste Vlaanderen-in-Actieplan geen sprake was geweest van een vernieuwend beleid in de culturele én literaire sector was een vergissing, aldus Peeters. In de nieuwe versie die in de maak is, zullen cultuur en literatuur niet over het hoofd worden gezien. Er moet dringend werk worden gemaakt van ondersteuning van de creatieve culturele industrie, waar de literatuur een onderdeel van is. Peeters riep de uitgevers op om zo vlug mogelijk concrete projecten in te dienen die voor een dergelijke ondersteuning in aanmerking zouden komen.

Tegenover Knack vertelde Peeters dat het huidige Cultuurinvest, dat was opgericht om innovatieve plannen in de boekensector een kans te geven, zal worden afgevoerd omdat het nooit uit de startblokken is geraakt. Vandaar dat hij een boompje opzette om samen met Flanders Investment & Trade én met het opgestarte overleg rond creatieve cultuurindustrieën een nieuw platform te creëren om zo financiële impulsen te geven aan innoverende boekprojecten. Dat er tijdens de redactie van het eerste Vlaanderen-in-Actieplan geen aandacht werd besteed aan cultuur en literatuur weet Peeters aan de desertie van voormalig cultuurminister Bert Anciaux. Anciaux weigerde, zo Peeters, van meet af aan om mee te werken aan het Vlaanderen-in-Actieplan en daardoor werden de kunsten en de literatuur jammerlijk vergeten.

Peeters wou zich niet laten vastpinnen op een deadline voor de nieuwe visietekst die wel rekening zou houden met de verzuchtingen van de literaire sector. Maar hij onderstreepte dat het Vlaamse boekenbeleid een duwtje in de rug verdient. Peeters was onder de indruk van het literair exportbeleid op het gebied van strips, kinder - en kunstboeken en feliciteerde Geert Joris van Boek.be met de inspanningen rond e-boeken.

De Vlaamse uitgevers waren verguld met Peeters' bezoek aan hun stands. Matthias Lannoo straalde zelfs bij de afsluitende receptie maar dat had vooral te maken met de Nobelprijs Literatuur voor een van 'zijn' auteurs. Mario Vargas Llosa verschijnt in het Nederlands bij uitgeverij Meulenhoff dat sinds kort een dochter is van het Lannoo-imperium. Lannoo hoopt dat Llosa de voorbode is van een nieuw dynamisch Meulenhoff.

Frank Hellemans

Onze partners