Koop eens een romanpersonage

Julian Barnes kwam gisteren tijdens een Amsterdams blitzbezoek praten over zijn nieuwe roman 'Het tumult van de tijd'. © Reuters

Julian Barnes, Zadie Smith, Robert Harris en ander schoon schrijvend volk veilen de namen van hun literaire personages als aanklacht tegen martelpraktijken tijdens een Londense literaire avond op 20 november. Bieden kan nu al online.

Het initiatief komt van Julian Barnes en de ngo Freedom from Torture, een spin-off van Amnesty International die zich bekommert om de medische en psychische nazorg voor slachtoffers van martelpraktijken. De organisatie wil ook de fysieke schending van mensenrechten opsporen en aankaarten.

Onsterfelijkheidsveiling

Booker-prijswinnaar Julian Barnes is peter van de actie en wil met de literaire avond Writers putting a full stop to torture Freedom from Torture onder het voetlicht plaatsen. Naast werk van Barnes en aspirant-schrijvers die met zijn werk in dialoog gaan, draait de avond vooral om de Immortality Auction, een onsterfelijkheidsveiling zeg maar. De opbrengst zal door Freedom from Torture worden gebruikt om haar therapeutische programma te bekostigen.

De hoogste bieders kunnen hun naam aan een personage geven en zichzelf als het ware vereeuwigd zien in het toekomstig werk van onder anderen Margaret Atwood, Ian McEwan, Alan Hollinghurst, Joanna Trollope, Tracy Chevalier, Sebastian Faulks, Robert Harris, Zadie Smith, Hanif Kureishi, Ken Follet, Will Self en Pat Barker. Barnes veilde bij wijze van goed voorbeeld reeds de naam van een personage uit een nog te schrijven kortverhaal.

Sympathiek personage

“De bedoeling van de Immortality Auction is om op een luchtige manier geld op te halen. We hopen dat mensen het fascinerend vinden om een personage naar zichzelf – of een vriend – te laten noemen en te zien wat er met die naam gebeurt wanneer hij in de handen van een auteur wordt gegeven,” aldus Julian Barnes in The Guardian.

Meer dan een naam wordt niet weggegeven. De auteurs verbinden er zich niet toe om hun personage ook naar de koper te modelleren. Barnes: “Er is geen garantie dat het naar jou genoemde personage ook op jou zal lijken, maar de kans is wel groot dat het een sympathiek personage wordt. Tenzij je dat graag anders hebt. Dat mag je gerust aangeven, maar beloftes worden ook op dat vlak niet gemaakt.”

Creatieve duw?

De Immortality Auction wordt voor de derde keer georganiseerd. In 2000 en 2004 vond de actie ook al plaats. Voor 6.200 Britse pond (zo’n 7.840 euro) werd Shelaine Green het hoofdpersonage in de romantische komedie ‘Dead Sexy’ van Kathy Lette uit 2003. Het winnende bod in 2004 was voor Luke Squires, wat hem de rol van een seksueel vroegrijpe schooljongen opleverde in de roman ‘Pilcrow’ van Adam Mars-Jones uit 2008. Beide auteurs gaven aan dat de naam van de gulle schenker hen een creatieve duw in de rug had gegeven.

Niet alle auteurs zijn echter even enthousiast om zich te laten sturen in de keuze van de naam van een personage. Martin Amis weigerde in het verleden deel te nemen, omdat namen van personages te belangrijk zijn voor een verhaal om die zomaar weg te geven. Misdaadschrijfster Ruth Rendell zei in 2000 nog aan de organisatoren van de eerste Immortality Auction dat ze het idee verafschuwde. Ze was toen nochtans de meter van Freedom from Torture. Later maakte ze haar verzet goed met een gulle sponsoring van 10.000 Britse pond (zo’n 12.600 euro) uit eigen zak.

(bron: The Guardian)

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content