Komrij’s Portugees huis wordt internationaal poëziecentrum

© Hollandse Hoogte

Huize Komrij in Portugal wordt in het najaar een baken voor iedereen die met poëzie bezig is, aldus Charles Hofman, Komrij’s levenspartner.

Jan Haerynck, momenteel druk bezig met het op punt stellen van zijn Jan Hoet-biografie in Komrij’s huis ‘Villa Pouca’ in Portugal, vernam er van Charles Hofman en Suzanne Holtzer, redactrice bij De Bezige Bij, dat de kogel door de kerk is. Nog dit najaar wordt de gewezen Portugese woonst van Komrij een internationaal uitwisselingscentrum voor dichters en al wie met poëzie begaan is.

Komrij was bij leven en welzijn, zoals bekend, een groot promotor van de poëzie. Hij schreef niet alleen zelf gedichten maar financierde ook allerlei poëtische initiatieven: van het uitbrengen van een dichtersreeks voor debutanten (‘De Sandwichreeks’) tot het steunen van een poëzietijdschrift (‘Awater’) en de jaarlijkse Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, waar iedereen die een dichtregel op papier wil zetten aan kan meedoen. Uiteraard dat Komrij ook via zijn legendarische poëziebloemlezingen de dichtkunst alle eer aan deed.

Daarom besloot Charles Hofman, partner van Komrij, in samenspraak met Suzanne Holtzer van De Bezige Bij om Huize Komrij als dichterscentrum om te functioneren. Op die manier wordt de herinnering aan Komrij, het poëziebeest, levendig gehouden. Hofman en Holtzer vertelden Haerynck dat de subsidie-aanvragen al te deur uit zijn om dit initiatief alle kans op slagen te geven.

Maar dat het er komt, staat dus vast. Suzanne Holtzer: ‘Charles Hofman heeft een heel duidelijke en betrokken visie op hoe het moet worden. Hij wil niet alleen de geest en het werk van Komrij levend houden – de literaire nalatenschap is daar ook te bekijken – maar vooral ruimte bieden aan anderen die betekenis willen geven aan de poëzie.’

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content