Komische misverstanden rond Spaanse literaire Nadal-prijs

© REUTERS

De Spaanse journalist Sergio Vila-Sanjuán werd zopas voor zijn roman ‘Estaba en el aire’ (‘Het zat in de lucht’) met de prestigieuze Nadal-prijs gelauwerd, niet genoemd naar de tennisser.

De onderscheiding, waaraan een geldsom van 18.000 euro is verbonden, wordt uitgereikt door uitgeverij Destino, die overigens de uitgever is van de laureaat. Het boek zelf verschijnt pas volgende maand.

De roman, die zich in Barcelona afspeelt, gaat over een radioprogramma (‘Rinomicina le busca’) uit de jaren zestig waarin naar vermiste personen wordt gezocht. In Spanje is de tirannieke Franco nog altijd aan de macht, maar de samenleving bevindt zich al in de overgang naar meer vrijheid. Aan de hand van vier personages schildert Vila-Sanjuán een beeld van de Spaanse maatschappij in die periode.

De Nadal-prijs is de oudste Spaanse literaire prijs. Hij bestaat sedert 1944 en is benoemd naar Eugenio Nadal Gaya (1917-1944), auteur van ‘Ciudades en España’ (‘Steden in Spanje’, 1944) en hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Destino’ die op 27-jarige in 1944 leeftijd overleed. Waarschijnlijk ligt hier de oorzaak van het pijnlijke misverstand dat de Spaanse openbare zender TVE nu tot een mikpunt van spot maakt. Toen de televisiezender melding maakte van de prijswinnaar, toonde hij een foto van Rafael Nadal, die op 3 juni eerstkomend 27 jaar wordt. Alleen is Rafael Nadal geen schrijver, maar een bekende tennisspeler. Rafael Nadal won weliswaar goud op de Chinese Olympische Spelen van 2008, maar met ‘Destino’ en de literaire Nadal-prijs heeft hij geen bal te maken.

De bekroonde Sergio Vila-Sanjuán (°1957) is een van Spanjes bekendste culturele journalisten. Hij is de coördinator van het culturele supplement van de krant ‘La Vanguardia’. Hij publiceerde enkele boeken over literatuur en journalistiek. Zijn eerste roman ‘Una heredera de Barcelona’ (‘Een erfgename van Barcelona’) uit 2009 was geïnspireerd door historische gebeurtenissen. De verteller voert zichzelf op als de vinder van een manuscript van zijn grootvader dat hij bewerkt tot het boek dat de lezer in handen heeft. De roman is geschreven in de populaire stijl van Carlos Ruiz Zafón, die het boek overigens aanprijst op de achterflap.

‘Una heredera de Barcelona’ concentreert zich op de jaren 1919-1922, toen de anarchisten met hun aanslagen voor grote onrust zorgden in de Catalaanse hoofdstad. De conservatieve advocaat en journalist Pablo Vilar komt in contact met een variété-artieste, een anarchistische leider en een generaal. Via deze ontmoetingen maakt de lezer kennis met de uiteenlopende lagen van de Barcelonese samenleving, van rijk tot arm.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content