Knack Zomerthrillers: Tom Egeland en C.J. Sansom

Knack Zomerthrillers: Tom Egeland © .

Mystiek, complotten, duistere genootschappen: de Noor Tom Egeland weeft er met ‘Het zwarte vuur’ een avontuurlijke thriller rond. De Brit C.J. Sansom brengt ons dan weer naar de periode dat Hendrik VIII het voor het zeggen had en Cromwell in ongenade was gevallen. Fred Braeckman stelt de laatste delen van de Knack Jubileum Collectie thrillers voor.

Griekse vuur

De Byzantijnen zouden al in de 7de eeuw een geheim wapen hebben gehad. Een soort primitieve vlammenwerper. Een verwoestend wapen dat vermoedelijk met een mengeling van aardolie en harssoorten vloeiend vuur verspreidde. Het strijdmiddel zou onder meer met succes zijn ingezet tegen de Arabische vloot. Het geheim van de vlammenwerper ging over van keizer naar keizer tot de formule van de brandstof verloren ging. C.J. Sansom, Brits historicus en jurist, geeft over dat ‘Griekse Vuur’ zoals de vlammenwerper wordt genoemd, enige uitleg in het nawoord van ‘Het Zwarte Vuur’.

Het is de tweede historische thriller in een serie van vijf met de gebochelde advocaat/speurder Matthew Shardlake. Ze spelen alle in het rumoerige Engeland van de zestiende eeuw, de periode van de Tudors met Hendrik VIII als meest bekende koning. We zijn in 1540. Cromwell, hij zal dat jaar worden onthoofd, tracht het vertrouwen van Hendrik terug te winnen. Dat zal misschien lukken als Shardlake de formule van het ‘Griekse Vuur’ vindt en die aan de koning kan bezorgen. In ruil kan Cromwell Shardlake wat meer tijd geven om een vrouw die van moord verdacht wordt te verdedigen. C.J. Sansom is een knap verteller, verzint een intelligente plot, brengt een levendig beeld van Tudor Londen en een overtuigende protagonist. In de herfst komt een zesde Shardlake uit. Intussen schreef Sansom twee historische thrillers die in de twintigste eeuw spelen. ‘Winter in Madrid’ heeft Spanje kort na de burgeroorlog als achtergrond, met ‘Mist over Londen’ zijn we in 1952 en heeft Hitler de oorlog gewonnen. In Engeland is fascist Mosley minister van Binnenlandse Zaken terwijl Churchill het verzet leidt.

Noorse Dan Brown

De Noorse Dan Brown werd Tom Egeland wel eens genoemd. Niet ten onrechte. Van hem verscheen in 2001 in het Noors ‘Het einde van de cirkel’. Een thriller met een albino als een van de hoofdpersonages en het verhaal dat Maria Magdalena de vrouw was van Jezus. Er waren nog heel wat meer gelijkenissen met Browns ‘The Da Vinci Code’ dat overigens twee jaar later uitkwam. Toen was ‘Sirkelens ende’ nog niet in het Engels (‘Relic’) vertaald. Er werd wel snel van plagiaat gesproken. Maar Egeland, toen al aan zijn vierde boek toe, heeft er nooit een zaak van gemaakt. Hij wees erop dat de gelijkenis alleen maar bewijst dat Brown en hij hetzelfde researchmateriaal hadden gebruikt en dat hij gelukkig de eerste was. Mocht het andersom zijn geweest dan zou hij, Egeland, wellicht wel van plagiaat zijn beschuldigd.

Archeoloog Bjorn Belto is terug in ‘Het evangelie van Lucifer’, de derde thriller met de albino als centrale figuur. Een sympathieke, wat vreemde kerel en een bezeten archeoloog die met een 2PK door een stuk van Europa reist, maar eigenlijk liever achter zijn bureau werkt. Hij komt het bestaan te weten van een oud manuscript waarvoor gemoord wordt. Ook in de omgeving van Belto, die voor zijn eigen leven vreest. Spanning en avontuur, mystiek en complotten, geheime genootschappen en rituele moorden. Mooi entertainment als je van het subgenre houdt. Egeland kreeg voor zijn boek in 2009 de Riverton-prijs voor de beste Noorse thriller.

Fred Braeckman

Knack-lezers kozen de tien populairste misdaadromans van de laatste tien jaar. Je kunt de ultieme decenniumcollectie halen bij Standaard Boekhandel voor 49,50 euro. Of 6,95 euro per boek afzonderlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content