Knack True Crime Zomerserie: Truman Capote

12/07/10 om 21:37 - Bijgewerkt om 21:37

In Cold Blood van Truman Capote werd snel na het verschijnen een klassieker. Capote schreef als een journalist non-fictie die leest als een roman. Daarvoor was een unieke stijl nodig, en een zeldzaam originele kijk op een moordzaak.

Op 14 april 1965 werden in de staatsgevangenis van Kansas Richard Hickock en Perry Edward Smith geëxecuteerd door ophanging. Ze waren vijf jaar eerder door de rechtbank ter dood veroordeeld wegens de moord op vier leden van een boerenfamilie in Holcomb. Bij de bloedige roofoverval bestond de buit uit niet meer dan een paar waardeloze spullen.

Nog voor de dader zes weken na de moorden werd gevat, vertrok Truman Capote naar Kansas om te praten met inwoners van de streek rond Holcomb en politiemensen die bij het onderzoek betrokken waren.

Capote was toen 35, en was al bekend van onder meer Other Voices, Other Rooms en vooral Breakfast at Tiffany's Hij werkte meer dan vijf jaar aan zijn boek en liet vooraf een vierdelige serie in The New Yorker verschijnen. In Cold Blood: A True Account of a Multiple Murder and Its Consequences verscheen uiteindelijk als boek in 1966.

In Cold Blood werd al snel een klassieker, niet alleen in de Amerikaanse maar ook in de wereldliteratuur. Capote schreef als een journalist non-fictie die leest als een roman. Daarvoor was een unieke stijl nodig, en een zeldzaam originele kijk op een moordzaak.

Zo heeft Capote ondubbelzinnig enige sympathie voor een van de moordenaars, Perry Smith. Al even origineel was dat Capote spanning kon opbouwen, ook al wist iedereen hoe het verhaal eindigdeen wie de daders waren.

In koelen bloede is meer dan baanbrekend literair werk. Truman Capote schreef over een heel recente misdaad, ging in op het leven van daders en slachtoffers, en schreef meteen een stukje tijdsgeschiedenis over geweld in een angstig en paranoïde Amerika dat midden in de Koude Oorlog zat.

Capote zou snel waardige opvolgers krijgen met zijn 'non-fictie als roman', zoals Joseph Wambaugh (The Onion Field) en Norman Mailer (The Executioner's Song).

Fred Braeckman

In koelen bloede van Truman Capote is een deel van de Knack True Crime Zomerserie. Met de voordeelbon uit Knack kunt u het boek afhalen bij de Standaard Boekhandel voor 6,95 euro.

Onze partners