Knack True Crime Zomerserie: James L. Swanson

17/06/10 om 20:22 - Bijgewerkt om 20:22

De tweede thriller in de Knack True Crime Zomerserie, een reeks boeken over waargebeurde misdaden, is Mensenjacht - de klopjacht op Lincolns killer van James L. Swanson (2007)

James Swanson brengt een minutieus verslag van de voorgeschiedenis, de feiten, en de achtervolging op de moordenaars van de Amerikaanse president Abraham Lincoln. De reconstructie is zo gedetailleerd, zo getoetst aan verslagen, tijdgeest, literatuur en drijfveren, dat elk moordcomplot op een ingebeelde president erbij tekortschiet.

Er zijn drie krachtlijnen die de nauwgezette opvolging van de historische feiten schragen: de politiek, Shakespeare en de Bijbel. Het is de Heilige Drievuldigheid waarop de echte moordenaar van Lincoln,

John Wilkes Booth, zich beriep om zijn zaak te rechtvaardigen.

Swansons acribie in het gebruik van details en archieven toont de spitsvondigheid van de beslagen advocaat die hij is, maar overwoekert nooit het echte verhaal: de tragiek van een moordenaar die zichzelf als engel der wrake ziet, en weet dat hij voor zijn opperste rechter zal moeten verschijnen, zonder de beangstigende zekerheid van juist te hebben gehandeld.

Mensenjacht heeft een hoog shakespeareaans gehalte, niet alleen door de gedetailleerde bloedige details van de moordaanslagen, niet alleen door de zenuwslopende achtervolging van twaalf dagen op een moordenaar met een gebroken been die uiteindelijk in een brandende schuur wordt neergeschoten, niet alleen door de misselijkmakende massahysterie bij de ophanging van een viertal trawanten.

Nee, Swanson slaagt erin de hybris, de zelfgenoegzaamheid, de heroïek en de fataliteit van het elizabethaanse drama door te trekken naar de moderne geschiedenis. Verontrustende, en dus bevrijdende lectuur.

Lukas De Vos

James L. Swanson - Mensenjacht. De klopjacht op Lincolns killer is een deel van de Knack True Crime Zomerserie. Met de voordeelbon uit Knack kunt u het boek afhalen bij Standaard boekhandel voor 6,95 euro.

Onze partners