Knack Hercule Poirotprijs: de genomineerden (1)

De jury van de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse misdaadroman heeft de vijf genomineerden gekozen. Deze week stellen we ze in alfabetische volgorde aan u voor. Vandaag: Patrick De Bruyn, genomineerd met Dodelijk verlangen.

De jury van de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse misdaadroman heeft de vijf genomineerden gekozen. Deze week stellen we ze in alfabetische volgorde aan u voor: van maandag tot vrijdag brengen we telkens één kandidaat uitgebreid voor het voetlicht. Vandaag: Patrick De Bruyn, genomineerd met Dodelijk verlangen.

Het boek

We denken dat we onze zaakjes goed geregeld hebben, en koesteren ons in de valse veiligheid van ons bestaan. Maar dan is er één schijnbaar banaal voorval dat alles op de helling zet. In dit geval een kus, die een onstuitbare cascade aan voorvallen op gang brengt. De gevolgen zijn vernietigend.

De Bruyn schreef met Dodelijk verlangen een strak geregisseerd boek dat in een rotvaart voortsnelt en zowel de personages als de lezer met zich meesleurt. Overspel, de drama’s die de financiële crisis aanricht, de kille onverschilligheid van de macht, en de ellende die achter de keurige façades van een typisch Vlaamse verkaveling schuilgaat, verweeft hij tot een razend spannend verhaal.

Een pageturner die je af en toe naar adem doet happen. Vooral omdat het verhaal akelig dicht op de huid zit: die aardige, doodgewone mensen in je omgeving blijken een soms wel erg sinistere kant te hebben.

Dodelijk verlangen is uitgegeven bij Manteau en kost 21,95 euro, ISBN 978-90-223-2390-8.

De schrijver

Patrick De Bruyn (Halle, 1955) is een van Vlaanderens populairste misdaadauteurs. Hij schrijft psychologische thrillers waarin onschuldigen de speelbal worden van gebeurtenissen waar ze geen vat op hebben: de gruwel sluipt ongemerkt hun doodgewone binnen en neemt het geleidelijk aan over.

Hij debuteerde in 1998 met File, dit jaar bracht hij met Dodelijk verlangen zijn achtste misdaadroman uit, meteen ook zijn vijfde boek waarmee hij een nominatie voor de Knack Hercule Poirotprijs in de wacht sleept. De Bruyn schreef ook nog Indringer (2000), Vermist (2001), Verminkt (2004), Verdoemd (2006), Verliefd (2007) en Passie (2008). Hij woont in de Brusselse Rand.

De reactie

Bent u blij met de nominatie?

Patrick De Bruyn: Ik ben extra blij omdat dit maar liefst de vijfde keer is. Dat betekent dat het geen nominatie is die zomaar uit de lucht komt vallen. Geen toevalstreffer. De jury, die toch bestaat uit professionele lezers, ziet een zekere regelmaat in mijn werk. Ze zien een constante kwaliteit, ze vinden dat ik goed blijf schrijven.

Waar gaat het boek over? Wat is het centrale thema?

Niet over een vrouw die een affaire heeft met een jeugdvriend, zoals op de achterflap staat. Het gaat in feite over de vraag in hoeverre je je eigen lot in handen hebt. En hoeveel er in ons leven afhangt van kleine dingen. Als ik vanmorgen beslis om mijn schoenen met veters aan te doen, kan dat betekenen dat ik tien seconden later het huis uit ben, en daardoor bij een ongeval betrokken geraak waar ik anders net voorbij was geweest. In dit boek gaat het over één kus, die uiteindelijk enorme gevolgen zal hebben. Zoals de vlinder die in China met zijn vleugels slaat en aan de andere kant van de wereld een orkaan veroorzaakt.

Was het een moeilijk boek om te schrijven?

Ik heb er twee jaar aan gewerkt. Van mijn vorige, Passie, had ik veel verwacht, en die heeft het net wat minder gedaan. Hier heb ik dan ook lang aan geschaafd. Het was oorspronkelijk een echte turf waarin ik flink heb geknipt. Ik wilde er een zeer uitgepuurd boek van maken. Dat schrappen, herwerken en verbeteren is iets waar ik erg van hou, het lastigste vind ik die eerste versie op papier zetten.

Zit er veel van uzelf in dit boek? Autobiografische elementen?

Het is niet echt autobiografisch, maar ik baseer me wel op dingen die ik rond me zie gebeuren. Ik heb namelijk maar een beperkte fantasie, ik verzin niet veel. Het verhaal en de personages zijn dus fictief, maar de emoties waarover het gaat, zijn wel degelijk die van echte mensen.

Wat is er zo vreselijk aan leven in een Vlaamse verkaveling, waar zich een groot deel van de actie afspeelt?

Er hangt daar vaak iets in de lucht. Zoals een van de personages het uitdrukt: “Iedereen begluurt en bespioneert mekaar, maar er zijn ook negatieve kanten aan.” Het is een soort microgemeenschap van mensen die aanvankelijk allemaal min of meer hetzelfde verdienen, en dan begint er soort van materieel opbod: hoeveel spullen je hebt en wat voor auto’s er op je oprit staan, het zijn allemaal tekenen van je succes. Het kan goed toeven zijn in een verkaveling, maar vaak loopt zoiets ook uit de hand.

Het thrillerfestival

Wie van de vijf genomineerden zal uiteindelijk winnen? Op vrijdag 18 juni wordt de Knack Hercule Poirotprijs uitgereikt in de Brugse Stadsschouwburg in het kader van Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival. De winnaar ontvangt zijn prijs uit handen het beroemde Britse thrillerduo Nicci French.

Voor de uitreikingsceremonie en voor de diverse (veelal gratis) activiteiten rond thrillers op zaterdag 19 juni, zijn er nog kaarten beschikbaar. Meer info vindt u op Poirot in Bruges. Reserveren kan via In en Uit Brugge, op 050 44 30 60 of via www.ticketsbrugge.be.

Jan Haeverans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content