Knack gaat op zoek naar de beste Vlaamse thriller

16/06/10 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:20

Op vrijdag 18 juni wordt de Knack Hercule Poirotprijs uitgereikt in de Brugse Stadsschouwburg in het kader van Poirot in Bruges - Knack Thrillerfestival.

Op vrijdag 18 juni wordt de Knack Hercule Poirotprijs uitgereikt in de Brugse Stadsschouwburg in het kader van Poirot in Bruges - Knack Thrillerfestival. De winnaar ontvangt zijn prijs, een cheque van 5000 euro en een gegraveerde Montblancpen, uit handen het beroemde Britse thrillerduo Nicci French. Voor de uitreikingsceremonie en de diverse (veelal gratis) activiteiten rond thrillers op zaterdag 19 juni zijn nog kaarten beschikbaar.

Info: www.poirotinbruges.be

Reserveren kan via in en uit Brugge, op 050 44 30 60 of via www.ticketsbrugge.be

En de vijf genomineerden zijn... Wie schreef de beste Vlaamse thriller van het jaar? Tenzij de jury tegen dan werd uitgemoord, weten we het op 18 juni, wanneer in Brugge de Knack Hercule Poirotprijs wordt uitgereikt. Uit 30 titels van 26 auteurs selecteerde de jury de volgende vijf genomineerden.

Patrick De Bruyn, Dodelijk verlangen
Wereldomvattende complotten moet je in de thrillers van Patrick De Bruyn niet verwachten. Het gevaar zit dichter bij huis: van Halle naar Brussel rijden kan al rampzalige gevolgen hebben. Het gevaar en vooral de angst loeren om de hoek. Zoals in Dodelijk verlangen, bij het weerzien van een jeugdliefde. Het overkomt Katelijne, die George na jaren opnieuw ontmoet. Ze is nu getrouwd met Herman, het koppel heeft een tienerdochter, Charly. Herman, slachtoffer van de crisis en genadeloze bankiers, zit thuis in zijn kamertje vooral aan een boek te werken. En te drinken. Katelijne gaat uit werken en ontmoet stiekem George. Haar spijbelende dochter is getuige van het rendez-vous, Katelijne van haar kant weet dat Charly spijbelt. De twee moeten zwijgen voor elkaar, ook als er een conflict ontstaat. Veel meer heeft De Bruyn niet nodig om een spannende plot op te bouwen. Hij doet dat geleidelijk, omdat je niet meteen empathie hebt voor doodgewone mensen. En omdat zijn personages keuzes moeten maken. Niets is toeval in Dodelijk verlangen, maar dat blijkt pas laat. Achter veel gebeurtenissen zit Herman, die zijn vrouw en dochter dreigt te verliezen. Al bij al een betonsterke thriller, niet meteen optimistisch maar de finale laat ruimte voor hoop. Franjeloos geschreven met goed geoliede dialogen die elk personage een eigen stem geven.

MANTEAU, 372 BLZ., 21,95 EURO, ISBN 978-90-223-2482-0


Bavo Dhooge, Sioux Blues Van alle markten thuis, productief, eeuwig jong. Het zijn een paar van de vele kwaliteiten die Bavo Dhooge weet te bundelen. Hij schreef een biografie over krachtpatser John Massis, scenario's, jeugdboeken. Als misdaadschrijver werd hij vooral bekend met zijn frisse reeks rond de Gentse privédetective Pat Somers. Hij liet de vriendelijke, onhandige gumshoe ronddwalen in het SMAK van Jan Hoet, de Floraliën, het Internationaal Filmfestival... Maar wat moest gebeuren, gebeurde: de Arteveldestad werd te klein voor Dhooge. Vorig jaar verraste hij met Stiletto libretto, een verhaal over een kleine crimineel die als hij de gevangenis verlaat bedreigd wordt door een paar Amerikaanse maffiosi. Alles berust op een misverstand. Sioux Blues speelt eveneens in de Verenigde Staten en is qua plot even inventief als eenvoudig. De mooie rode Siouxvrouw Shappa Crane treurt om de dood van haar man, en wil een huurmoordenaar inschakelen om de flik die hem neerschoot te doden. Maar tussen droom en daad staat het hart in de weg: Shappa wordt smoor op de agent. Genoeg stof voor Dhooge om een knotsgekke, heerlijke en soms tedere plot op te bouwen die niet moet onderdoen voor schrijvers als Elmore Leonard.

MANTEAU, 318 BLZ., 19,95 EURO, ISBN 978-90-223-2488-2Kisling & Verhuyck, De duim van Alva
Op de plaats in Antwerpen waar nu de Sinksenfoor plaatsheeft, stond tijdens de Spaanse bezetting de folterburcht van de hertog van Alva, de ijzeren hertog. Straalt die plek door haar gruwelijke verleden negatieve aardstralen uit die agressie veroorzaken? Of is het doodgewoon het lawaai van de kermis dat voor hinder zorgt en de omwonenden wat wreveliger dan anders maakt? Hoe dan ook, er is onrust op het Antwerpse Zuid, en een groepje vrouwen organiseert patrouilles omdat ze vinden dat de politie hun klachten niet serieus neemt. Een Nederlandse journalist die met zijn vriendin in de wijk woont, ziet een verhaal in de zaak en is vooral geïnteresseerd in de geschiedenis van Alva's folterburcht. Hij trekt langs het spiegelpaleis, het grandguignoltheatertje, de Mighty Maiden die met haar oorverdovende lawaai de huizen in de omgeving doet trillen. Stilaan blijkt dat sommigen belang hebben bij de perceptie van toenemend geweld op de Sinksenkermis. Het Vlaams-Nederlandse duo Corine Kisling en Paul Verhuyck brengt in De duim van Alva, hun de derde misdaadroman, een mix van romantiek, sfeer, geschiedenis en horror. En ook wat spanning.

DE ARBEIDERSPERS, 238 BLZ., 19,95 EURO, ISBN 978-90-295-7301-6Bob Van Laerhoven, Terug naar Hiroshima
'Inspecteur Takeda behandelt zijn vrouw als een contract: stipt, keurig en met een minimum aan emotionele inzet.' Zo tekent Bob Van Laerhoven een van de hoofdfiguren in zijn laatste misdaadroman, Terug naar Hiroshima. Takeda meent zich te herinneren dat zijn moeder hem ooit heeft toegesnauwd dat ze hem ook in de stront had moeten verzuipen. Die moeder was een Nederlandse die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans gevangenenkamp belandde, verkracht werd en haar eerste kind in een latrine moest gooien. Er lopen nog meer getraumatiseerde mensen rond in deze fascinerende krimi. Mitsuko, bijvoorbeeld, de enige ik-figuur. Ze is op de vlucht voor haar vader, die een immense criminele organisatie leidt. Hij heeft haar ooit verkracht en ze vindt haar leven dubbelzinnig omdat ze de werkelijkheid ervan niet kan ervaren en meteen alles dan maar onwerkelijk maakt. Het verhaal speelt in het Hiroshima van 1995, waar de 50e verjaardag van de Amerikaanse atoombom op de stad wordt herdacht. Psychisch en fysiek zijn de wonden nog niet geheeld. De jonge Belgische diplomatenzoon Xavier Douterloigne evolueert van observator tot intens deelnemer aan een kluwen van gebeurtenissen die de periode van precies één maand vullen. Terug naar Hiroshima vertelt een complex, soms gruwelijk verhaal, intelligent gecomponeerd door een auteur die de grenzen van de misdaadroman op een originele manier aftast.

HOUTEKIET, 382 BLZ., 22,50 EURO, ISBN 978-90-8924-080-4


Mieke de Loof, Wrede schoonheid
Ksaveri Ignatz is wel een heel apart personage in de Vlaamse misdaadroman. Hij is jezuïet, psychotherapeut en spion. Bovendien houdt hij van mooie vrouwen en is alleen de beste wijn goed genoeg. Wrede schoonheid is de derde misdaadroman van sociologe en filosofe Mieke de Loof. Opnieuw is het decor het decadente maar boeiende Wenen van net voor de Eerste Wereldoorlog. Er is een seriemoordenaar aan het werk die zich laat inspireren door het controversiële werk van Egon Schiele. Zijn werk is vaak heel seksueel getint, en hij gebruikt jonge meisjes als model. Maar aan de andere kant weigert hij bestellingen van rijke burgers die een kabinet vol pornografie in huis willen. Schiele wordt een verdachte, maar ook Ksaveri Ignatz ontsnapt niet aan een politieonderzoek. Schiele heeft zijn kunst en zijn manier van leven tegen: wegens portretten van masturberende meisjes werd hij tot drie dagen gevangenisstraf veroordeeld, hij leefde ongehuwd samen, schilderde vrouwelijke patiënten in de Frauenklinik. Veel meer is er niet nodig om hem ook te verdenken van lustmoord en pedofilie. Mieke de Loof schrijft precieus, verfijnd. Qua lengte zijn haar historische krimi's meer lange novellen dan romans. En ze moet het meer van sfeer hebben dan van een meeslepend verhaal. Boeiend blijft het wel, ook al verkiest ze duidelijk de brains boven het buikgevoel.

DE GEUS, 222 BLZ., 17,90 EURO, ISBN 978-90-445-1558-9Fred Braeckman

Lees meer over:

Onze partners