Knack doet Brugge thrillen

Na de uitreiking van de Knack Hercule Poirotprijs aan Patrick De Bruyn volgde er tijdens Poirot in Bruges nog een hele dag thrilleractiviteiten.

Zaterdag 19 juni was Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival te gast in de Brugse Stadsschouwburg en vulde het gebouw, letterlijk van nok tot kelder, met activiteiten in het teken van de misdaadliteratuur. De avond tevoren was op dezelfde locatie de Knack Hercule Poirotprijs uitgereikt aan Patrick De Bruyn voor zijn boek ‘Dodelijk verlangen’, en werd Pieter Aspe er gelauwerd met een oeuvreprijs.

Poirot in Bruges, een samenwerking van Knack, Brugge Plus en het Genootschap van de Vlaamse misdaadauteurs, begon zaterdagochtend met drie volgeboekte activiteiten: een workshop creatief schrijven met Bob Van Laerhoven, een moordspel met Patrick Bernauw, en een misdaadwandeling door de binnenstad.

De belangstelling voor de activiteiten na de middag in het theatergebouw zelf kwamen wat trager op gang, waardoor sommige van de intieme voorlees- en interviewsessies met misdaadauteurs een wel erg intiem karakter kregen.

Naar de debatten in de Foyer vond het grote publiek gemakkelijker de weg. Radiojournalist Lukas De Vos had het er met misdaadschrijvers en een echte ‘flik’ over het verschil tussen fictie en realiteit, of hoe de thrillerschrijvers de werkelijkheid weleens geweld aan doen. Knack-directeur Rik Van Cauwelaert debatteerde met zijn panel over misdaad en immoraliteit. Een gesprek waarin ex-senator en thrillerauteur Pol Van Den Driessche (CD&V) te kennen gaf dat hij in de politieke arena vooral partijgenoten weleens de nek zou willen omwringen. Bob Van Laerhoven en Dirk Draulans vertelden uitgebreid over hun ervaringen in oorlogsgebieden.

Voor de interviewsessie met de centrale gasten en publiekslievelingen Nicci Gerrard en Sean French, samen het beroemde duo Nicci French, liep de theaterzaal zo goed als vol. Niet alleen op papier zijn ze geboren vertellers: de taak van interviewers Fred Braeckman en John Vervoort bestond vooral uit luisteren, terwijl de twee het uitgebreid hadden over onder andere hun angsten, hun manier van werken en het waarom van thrillers schrijven en lezen. Onderweg wisten ze moeiteloos het publiek te charmeren met hun openhartigheid.

Voor de ‘echte’ misdaad was het afdalen naar de catacomben van het gebouw, waar de federale politie een crime scene had nagebouwd en meer uitleg verschafte bij het verloop van een onderzoek. Intussen verdedigden boven in de theaterzaal drie advocaten hun favoriete roman voor een publieksjury. Het pleit werd gewonnen door meester Simon Bekaert, die het opnam voor ‘American Tabloid’ van James Ellroy. Ludieker ging het eraan toe op de ‘persconferentie’ die The Next Generation gaf: schrijvers Bavo Dhooge (dit jaar genomineerd met ‘Sioux blues’), Toni Copper en Piet Baete presenteerden er zich op mild ironische wijze als de opvolgers van Aspe en Deflo.

Voor de afsluiter van de dag liep theaterzaal weer vol voor ‘Aspe literair’, waarin Herbert Flack en Francesca Vanthielen voorlazen uit de intussen al 26 boeken van Vlaanderens grootste, en de schrijver zelf interviewden over werk en leven. Aan de hand van fragmenten gaven de twee hoofdacteurs van de Aspeserie bovendien een kijk achter de schermen. Onderhoudend, revelerend en bijwijlen hilarisch: een ontroerend huldebetoon aan de meester.

Een sfeerbeeld door Linda Asselbergs van Poirot in Bruges en de uitreiking van de Knack Hercule Poirotprijs 2010, met veel foto’s, vindt u op Linda’s Wild Site, op de Radarpagina’s.

Jan Haeverans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content