Klassiekers nog niet verdrongen door nieuwe helden

20/03/12 om 10:21 - Bijgewerkt om 10:21

Bol.com zette de populairste jeugdboeken in België op een rijtje en daaruit blijkt dat ook oude verhalen het goed blijven doen.

Naar aanleiding van de Jeugdboekenweek 2012, die dit jaar in het teken staat van dieren, heeft internetwinkel bol.com de favoriete jeugd- en kinderboeken van Belgische kinderen op een rijtje gezet. Op de eerste plaats staat het boek 'Fantasia' van de populaire muis Geronimo Stilton. Nieuwe helden Kaatje en Kapitein Winokio vervoegen dit jaar de lijst.

Succesvolle klassiekers

Ondanks al dat nieuwe geweld blijven oude verhalen het goed doen. 'De Bremer Stadsmuzikanten' van Het Geluidshuis bijvoorbeeld versierden een mooie tweede plaats. Het Geluidshuis vormde het sprookje van de gebroeders Grimm om tot een hoorspel, waarin onder meer acteurs Warre Borgmans, Koen De Graeve en Nathalie Meskens een personage vertolken.

Ook het zoekboek 'Waar is Wally?', dat voor het eerst in 1987 verscheen, blijft populair bij de Belgische jeugd en staat bijgevolg op de derde plaats in de lijst van de meest verkochte jeugd- en kinderboeken. In elk boek moet de lezer op verschillende grote, getekende platen het personage Wally terugvinden. Een andere klassieker die de tand des tijds moeiteloos doorstaat, is het verhaal van rode kater Dikkie Dik.

Jeugd- en kinderboeken top 10

1. 'Fantasia' door Geronimo Stilton
2. 'Bremer stadsmuzikanten' van Het Geluidshuis
3. 'Waar is Wally?' door Martin Handford
4. 'The Vampire Diaries' door Lisa Jane Smith
5. 'Kaatje Liedjes en versjesboek' van Ketnet
6. 'Handjes draaien boek' (+cd) door Kapitein Winokio
7. 'Dag Jules' door Annemie Berebrouckx
8. 'Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik' (+dvd) door Jet Boeke
9. 'The Twilight Saga' door Stephenie Meyer
10. 'K3 Sterrenstyling' van Studio 100

Marjolein Lambrechts

Onze partners