Kinderen aan de macht én Herman Brusselmans

© Belga

Op de eerste dag van de Boekenbeurs op maandag veel kids-stuff en Herman Brusselmans.

Maandag 31 oktober, eerste dag van de 75e BB, staat vooral in het teken van de leerkrachten basisonderwijs en de manieren waarop de jongsten tot boeken en lezen kunnen worden aangezet.

Hekselien Maandag 31 oktober | 11u | Rode Zaal Het muzikale voorleestheater rond de Hekselien-boeken van schrijfster en illustratrice An Melis is al enkele jaren een vaste waarde op de Boekenbeurs. Voor de release van het nieuwe Hekselien-boek, Hekselien en heks Sproetje, werd een nieuwe, interactieve show uitgedokterd. Als Hekselien op een blauwe maandag moet gaan babysitten op kleuterheks Sproetje, is dat het begin van een dag vol onverwachte avonturen. Niet alleen is Sproetje een eigenzinnig klein heksje, bovendien slaagt ze er ook nog eens in om zich tijdens het koken ziek te eten aan allerhande bessen waar kleine heksjes nu eenmaal niet tegen kunnen. Terwijl Sproetjes oren, voeten en gezicht helemaal veranderen, moet Hekselien op zoek naar een toverspreuk om Sproetje weer normaal te krijgen. Als dat maar goed afloopt… Hekselien en Heks Sproetje is een levendige voorstelling vol doe-momenten voor de allerkleinsten. De liedjes uit de Hekselien-voorstellingen zijn ook op cd verkrijgbaar. (Abimo)

Zet in op slim mp3- en gsm-gebruik Maandag 31 oktober | 12u | Groene Zaal Wist je dat de meeste leerlingen in het lager onderwijs 3 keer per week naar hun mp3 luisteren? Dat de mp3-speler gemiddeld 30 decibel meer produceert dan goed is voor hun oren? Of dat de minderheid van de leerlingen de gsm ’s nachts uitschakelt, terwijl een gsm ook in stand-by straling afgeeft? De laatste jaren hebben mp3-spelers en gsm-toestellen in ijltempo de lagere scholen veroverd: driekwart van de leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar zou er een op zak hebben. Maar hoe bewust gaan ze met die toestellen om? De kopieermap Smart Media Shake biedt leerlingen en ouders een richtsnoer om het mediagebruik van hun leerlingen en kinderen in te schatten en hen waar nodig te waarschuwen voor de gevaren of risico’s die eraan verbonden zijn. Maar ook de leerlingen zelf krijgen nuttig advies over gezond gsm- en mp3-gebruik. Zo wordt hen aangeraden om de gsm niet te vaak te gebruiken, met als strafste argument dat ‘kinderen op de lagere school meestal onder toezicht zijn van een volwassene die ze om hulp kunnen vragen. Ze kunnen een gsm best missen.’ Het pakket sluit aan bij de eindtermen van het Vlaamse basisonderwijs. (Abimo)

Mindful omgaan met kinderangsten Maandag 31 oktober | 12u | Oranje Zaal Bang zijn in het donker, schrik om ergens alleen achter te blijven, angst om afscheid te nemen… voor veel ouders zijn het herkenbare kinderangsten. Soms is er echter meer aan de hand. In Mindful omgaan met kinderangsten reiken auteurs Berti Persoons en Veronique Benoit remedies tegen angst aan voor ouders, leerkrachten en kinderen. Ze gaan te rade bij de traditionele westerse psychologie, maar ook bij mindfulness. “Door het kind op een vriendelijke en milde manier naar zichzelf en zijn angst te leren kijken, krijgt het op zijn eigen manier inzicht in wat hem wakker houdt,” volgens de auteurs. Mindfulness is een meditatietechniek gebaseerd op Boeddhistische tradities en al enige jaren een trend in de psychologie. Persoons en Benoit passen het concept nu toe bij de psychologische behandeling van jonge kinderen. Hun adviezen verpakken de auteurs in twaalf sprookjesachtige verhalen rond de ridder Panteleimon. Bij het schrijven hebben de auteurs geput uit hun praktijkervaring. Persoons is onderwijzer en mindfulnesstrainer, Benoit vervolmaakte zich in de relaxatietherapie. Eerder verschenen Mindful omgaan met plagen en pesten van hun hand. (Acco)

Steek je kleuterklas in een nieuwe jas Maandag 31 oktober| 14u | Groene Zaal Over de inrichting van een (kleuter)klaslokaal valt meer te vertellen dan je op het eerste zicht zou denken. Speciaal voor leerkrachten uit het kleuteronderwijs geeft auteur Marc Boone een infosessie over de inrichting van je kleuterklas, op basis van zijn handleiding Steek je kleuterklas in een nieuwe jas. Het is er Boone niet om te doen een universeel model naar voren te schuiven, want dat zou nefast zijn voor de creativiteit van de leerkracht en het welbevinden van de jonge leerlingen. Wel geeft hij, naast heel wat illustratiemateriaal, ook concrete algemene richtlijnen die algemeen inzetbaar zijn. Een adequate kleuterklasinrichting zoekt immers een constant evenwicht tussen vernieuwing (waar kleuters dol op zijn) en voldoende structuur (waar ze evenzeer behoefte aan hebben.) Dat de ontwikkelingsfases bij kleuters elkaar snel opvolgen en elke fase een aangepaste klaslay-out vereist, bezorgt leerkrachten heel wat hoofdbrekens. Boones boek reikt vanuit de praktijk antwoorden en ideeën aan voor de inrichting van een moderne kleuterklas, aangepast aan de mogelijkheden op het terrein. (Plantyn)

Herman Brusselmans
Maandag 31 oktober| 15u| Knack-stand 426 (hal 4)

Eerste interview in het kader van Knack Focus Uur van de Literatuur. Philip Hoorne vraagt Herman Brusselmans naar het recept van zijn veelschrijverij nav De biografie van John Muts. Benieuwd wat diens antwoord is op de striemende kritiek die Jeroen Brouwers onlangs in Knack op Brusselmans’ pseudo-polemieken formuleerde.

Frank Hellemans en Michiel Leen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content