Katrien Baert over botsing der beschavingen

In ‘De kleuren zijn weg’, een aparte jeugdroman, vertelt Katrien Baert wat het betekende om als jonge expat tussen Congo en België te moeten pendelen.

Nu David Van Reybrouck met zijn magistrale ‘Congo. Een geschiedenis’ niet weg te branden is uit het nieuws, zou je warempel vergeten dat er nog andere boeiende Congo-boeken verschenen zijn. Een daarvan wordt vandaag voorgesteld in het Congolese dorp in de schaduw van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika te Tervuren en werd geschreven door Katrien Baert (°1981). Baert vertelt in ‘De kleuren zijn weg’, een roman voor tieners, wat het betekent om als jonge expat in Congo op te groeien en dan plots na tien jaar uit het kleurrijke paradijs te worden weggerukt om in het grijze België te worden gedropt.


Baert: “Als kind groeide ik op in Zaïre. Ik moest als 10-jarige vluchten omwille van de spanningen in het land. Als tiener keerde ik er verschillende keren terug, maar de spanningen bleven bestaan. Ondanks de onstabiele toestand van het continent, bleef ik als Belgisch kind Afrika steeds zien als mijn thuis. Meer dan Europa. Ook na mijn studies keerde ik terug naar Congo om er enkele jaren les te geven in de lagere- en kleuterschool. Ongeveer drie jaar geleden, toen de conflicten in het land weer erg hoop opliepen, besloot ik met mijn dochtertje het land te verlaten. Ook dit keer was dit nochtans met pijn in het hart en dat zette me aan het denken.”


In dit jeugdboek staat Maude centraal, het alter ego van Baert zeg maar. Ze is geboren en getogen in Congo. Andere verhalen over Congo hebben het meestal over het leven van de Congolezen of de oud-kolonialen. Deze aparte jeugdroman behandelt de emotionele kater die kan volgen op de ontworteling waarmee de kinderen van expats, in dit geval Maude, geconfronteerd worden en vraagt erkenning voor deze problematiek. ‘Congolese Maude’, zo noemt de familie van Maude het blanke meisje, dat opgroeit in een Belgisch gezin, maar tegelijk in een Congolese wereld vol mogelijkheden en tegenstellingen.


Onlangs keerde ook Marc Reynebeau terug naar het Congo van zijn jeugd. In ‘Terug naar Congo. Op zoek naar de guaveboom uit mijn jeugd’ gaat hij kijken wat er overblijft van de Katangese textielfabriek waar zijn vader vroeger werkte.De sporen van zijn eigen kindertijd brengen hem naar het vroegere Albertstad waar hij toen woonde.

Frank Hellemans


Katrien Baert, ‘De kleuren zijn weg’, Clavis, 160 blz., 16,95 euro ISBN 978-90-448-1428-6

Marc Reynebeau, ‘Terug naar Congo’, Lannoo, 144 blz., 19,95 euro ISBN 978-9-0209-9295-3

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content