Karl May-archief moet in Duitsland blijven

De eigenaar van de Karl May-nalatenschap wil zijn collectie voor 14 miljoen euro verkopen. Dat vindt de staat Saksen tien miljoen te veel.

Lothar Schmidt, ingezetene van Bamberg en eigenaar van de Karl May-uitgeverij, is de exclusieve eigenaar van Karl Mays nalatenschap, die uit meer dan tienduizend stukken bestaat: manuscripten, brieven en andere documenten. Nu heeft Schmidt aan de Saksische minister-president Stanislaw Tillich een brief geschreven waarin hij zegt dat hij de May-collectie voor veertien miljoen euro aan de deelstaat Saksen wil verkopen. Dat is één miljoen minder dan Schmidts vraag van drie jaar geleden. Maar er gaapt nog altijd een diepe kloof tussen de vraag van de verkoper en het bod van de potentiële koper, want de deelstaat Saksen deed in 2008 een bod van 3,5 miljoen euro en blijft daarbij. Het Saksische ministerie van Wetenschappen heeft zelfs laten verstaan dat het zijn bod liever zou verlagen.

De aanbieder heeft meer haast dan de potentiële koper, want Lothar Schmidt is inmiddels 83 jaar. Schmidt heeft er nu mee gedreigd dat hij de May-nalatenschap in het publiek zal laten verkopen. Een veilinghuis zou hem een opbrengst van ten minste zeven miljoen euro gewaarborgd hebben. Wat meer is: Schmidt aarzelt niet om zijn May-schat met de nalatenschap van Kafka te vergelijken. Maar op een discussie over het literaire waardeverschil tussen Franz Kafka en Karl May gaat hij liever niet in.

Schmidt beklemtoont dat Karl May met zijn miljoenen verkochte boeken de meest gelezen schrijver van heel Duitsland is, dat bijna elke Duitser zijn naam kent en dat honderdduizenden jaarlijks de Karl-May-spelen bezoeken in het Saksische Radebeul in de buurt van Dresden, waar ook het Karl May-museum ‘Villa Shatterhand’ gevestigd is.

De deelstaat Saksen zou de Karl May-collectie van Schmidt graag in Radebeul onderbrengen, maar dus niet voor de exorbitante som die Schmidt ervoor vraagt. Het land Saksen wijst er ook op dat het Karl May-archief geregistreerd staat als een collectie van nationale waarde. Dit betekent dat de verzameling in Duitsland moet blijven, iets wat ook op de prijs zou drukken mocht het archief door Schmidt worden geveild.

In 2012 is Karl May honderd jaar dood. Maar zijn lezers zijn springlevend. Van 14 maart tot 3 mei hebben 3000 fans gedurende zeven weken voorgelezen uit het werk van Karl May. Ze deden dat in de cel van de gevangenis van Waldheim (buurt Chemnitz), een van de grootste, oudste en beruchtste tuchthuizen van Europa, waarin de schrijver van Old Shatterhand, Winnetou en Kara Ben Nemsi van 1870 tot 1874 voor allerlei kleine vergrijpen opgesloten zat.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content