Kafka's correspondentie wordt nu toch niet geveild

05/04/11 om 09:37 - Bijgewerkt om 09:37

Het gevaar dat Kafka's brieven aan zijn zuster Ottla geveild worden en voorgoed in de kluis van een privéverzamelaar verdwijnen is afgewend.

De Bodleian Library van Oxford en het Duitse Literatuurarchief van Marbach kopen de manuscripten samen op.

Op 19 april zou Franz Kafka's handgeschreven correspondentie met zijn lievelingszuster Ottla per opbod verkocht worden. Het gaat om 45 brieven, 32 postkaarten en 34 ansichtkaarten die Kafka vanuit Parijs, Weimar en Riva (Garda) schreef. Deze 111 stukken, die in het bezit zijn van de kleinkinderen van Ottla, zouden door het Berlijnse veilinghuis Stargardt aan de meestbiedende voor circa 800.000 euro worden verkocht.

Alle Kafka-fans waren bang dat de collectie door een privéverzamelaar opgekocht zou worden toen bleek dat het Literatuurarchief van Marbach niet mee zou kunnen bieden omdat het geen geld had. Recent gaf dit gereputeerde Duitse instituut 8 miljoen euro uit voor de aankoop van het Suhrkamp-archief. De kas is leeg.

Samen met de Bodleian Library in Oxford bezit het Duitse Literatuurarchief van Marbach de grootste collectie Kafka-manuscripten. Marbach is niet alleen in het bezit van Kafka's correspondentie met een aantal vriendinnen van de schrijver (Hedwig Weiler, Greta Bloch), maar sedert 1988 ook van het 'Process'-manuscript, dat het ooit voor een miljoen pond (of 3,15 miljoen mark) op een Londense veiling kocht. Maar twee derde van Kafka's literaire nalatenschap (Schloss, Verwandlung, Urteil) ligt in Oxford. Beide instellingen bewaren tachtig procent van alle Kafka-manuscripten.

Welk bedrag de Bodleian Library en Marbach aan de gezamenlijke aankoop besteden is niet bekend. Naar verluidt zou het gaan om een 'literatuurvriendelijke' som. Het Britse geld is privé, het Duitse privé én openbaar. De overeenkomst tussen de twee instellingen impliceert dat de manuscripten in Marbach worden bewaard, maar dat de Bodleian Library ze altijd kan ontlenen. De handschriften zullen op een gemeenschappelijke homepage getoond worden. Bovendien zijn de verkopende erfgenamen genereus geweest, want in het pakket zitten ook 25 handgeschreven brieven van Kafka's moeder aan Franz en Ottla, drie brieven van Kafka's laatste vriendin Dora Diamant en enkele brieven van Franz' dokter en vriend Robert Klopstock aan Ottla.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners