Junkdichter Jotie T'Hooft zou 60 zijn geworden: 'Ik geloof niet dat ik gered kan worden, doodjelief'

09/05/16 om 10:39 - Bijgewerkt op 10/05/16 om 13:11

Cultdichter Jotie T'Hooft stapte op 21-jarige leeftijd uit het leven, in een waas van drugs en wanhoop. Hij zou vandaag 60 zijn geworden. Biograaf Jean-Paul Mulders schetst zijn korte, maar hevige leven vol junkieverdriet.

In een rotvaart racete dichter Johan 'Jotie' T'Hooft zijn zelfgekozen dood tegemoet, aangedreven door drugs en splijtende poëzie. Amper 21 was hij al een cultfiguur, een status die hij met zijn zelfdoding betonneerde. Biograaf Jean-Paul Mulders schetst op Joties verjaardag diens korte, maar hevige leven. 'Ik geloof niet dat ik gered kan worden, doodjelief, en als het kon dan wou ik het niet'

In Oudenaarde is een varken een verkie en een ventje een petie. Dus Johan T'Hooft, die vandaag 9 mei 2016 zestig jaar geleden is geboren, werd Jotie. Ik herinner me hoe ik, bij de Slegte, zijn Verzameld Proza op de kop tikte. Het was het begin van een boeiende zoektocht langs kerkhoven en wijken, documenten en feiten, met als bedoeling het levensverhaal te schrijven van Vlaanderens beruchtste dichter.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners