Jubilerende uitgever Rudy Vanschoonbeek steunt Vlaamse Leesrevolutie

07/06/13 om 10:52 - Bijgewerkt om 10:52

Deze maand viert Uitgeverij Vrijdag haar 5de verjaardag. Uitgever Rudy Vanschoonbeek heeft besloten om dit lustrum luister bij te zetten door het leesbevorderingsproject de Vlaamse Leesrevolutie te ondersteunen.

Vandaag zullen uitgever Rudy Vanschoonbeek en Vrijdag-auteurs Geert Hoste en Diane Broeckhoven om 16u30 in de Antwerpse Studio Villanella 200 boeken van Uitgeverij Vrijdag overhandigen aan de initiatiefnemers van de Vlaamse Leesrevolutie, én aan Jane Davis van The Reader Organisation.

Mentale weerbaarheid

De Vlaamse Leesrevolutie, die haar inspiratie vond bij het Britse The Reader Organisation, heeft als doel om mensen die (nog) niet lezen, tot lezen aan te zetten. Via leesgroepen waarin hardop wordt voorgelezen uit kwaliteitsvolle literatuur of poëzie, worden mensen samengebracht met als doel hun mentale weerbaarheid te verhogen en via de literatuur een beter inzicht te laten verwerven in de wereld rondom hen.

In maart 2012 nodigde Boek.be Jane Davis, directeur van The Reader Organisation en voormalig professor literatuur aan de universiteit van Liverpool uit om de jaarlijkse Leerstoel Boek.be aan de UA te verzorgen. Na de lezing bracht Boek.be diverse verantwoordelijken van organisaties in Vlaanderen samen in een expertgroep. Het is de wens van de werkgroep om met de visie en de ervaringen van The Reader Organisation ook in Vlaanderen aan de slag te gaan.

Er werden 3 trainingen georganiseerd van 3 dagen voor groepen van telkens 12 mensen. The Reader Organisation heeft twee medewerkers afgevaardigd om deze opleiding te coördineren. De finale doelstelling is er naar te streven om mensen plezier in het lezen te bezorgen en via het lezen hen inzicht te laten verwerven in hun eigen leven en weerbaarder te maken. Het huidige gezamenlijke project richt zich niet naar de finale doelgroep, maar wenst medewerkers van bestaande organisaties op te leiden in de visie en de methodologie van The Reader Organisation.

(bron: persbericht UItgeverij Vrijdag) FH

Onze partners