Jos Pierreux - Crisis in Lippensville

11/08/10 om 23:25 - Bijgewerkt om 23:25

Jos Pierreux heeft zich in zijn zesde misdaadroman met speurder Luk Borré heruitgevonden.

Jos Pierreux - Crisis in Lippensville

Uitgeverij: Houtekiet, Antwerpen/Amsterdam 2010

Aantal pagina's: 334

Prijs: 19,50 euro

ISBN: 978-90-89 2-4078-1

Pierreux hanteert eindelijk de stijl die op natuurlijke wijze de grofheid van grootkapitaal en gore gangstervervolging verlengt. Een korzelige stijl. Videoflitsen van geweld, somberte, cynisme. Gehakte levens, gehakte schriftuur. Crisis in Lippensville verbindt op onnavolgbare wijze de instorting van de financiële luchtkastelen met een Oost-Europees moordcontract op Borré zelf.

Het meest aantrekkelijke van de figuur Borré is zijn schaamteloosheid. En zijn onvolmaaktheid. Hij mag wel groot en sterk zijn, hij is ook half doof. Hij mag wel leep en eigenzinnig zijn, hij heeft ook zijn achilleshiel - Rena, ex-callgirl Miranda, zijn overgemaquilleerde en oversekste liefje.

Huurmoordenaars zijn de Chinese vrijwilligers van dienst. Zij geven reliëf aan het ene thema dat de bedompte wereld van hijgerig en vooral patserig Knokke beheerst: wraak. Ongezouten wraak. In deze crisisparabel boetseert Pierreux een stadslandschap dat zijns gelijke niet kent.

Een wereld van hooghartige ontkenning van de eigen feilen, van schone schijn, van opgehouden reputaties, van gevoelloze uitbanning uit de kongsi van nouveaux riches (zoals kleine beleggers bij de politie mogen ervaren), van twee werelden: de happy few en het voetvolk. En daaromheen cirkelen marginalen: huurdoders, motorbendes, caféhouders, caravankampeerders, maagracisten.

Pierreux heeft de kwaal begrepen die de mensheid treft. Geld. Veel geld. En hoe het te misbruiken. Crisis in Lippensville is een handleiding om zich te ontdoen van alle scrupules als het even misloopt met het Grote Geld.

En bovendien een schrokkerige, schokkende, schandelijke beschrijving van een samenleving in een tijdperk zonder illusies en zonder schroom. Pierreux is de boeteprofeet van de ontkerstening.

Lukas De Vos

Onze partners