Joodse schrijver provoceert met brengen van Hitler-groet

04/02/13 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Kunt u zich voorstellen dat Duitse neonazi's bij de autoriteiten aankloppen omdat een jood de Hitlergroet gebracht heeft? Het gebeurde in Maagdenburg.

Kunt u zich voorstellen dat Duitse neonazi's bij de autoriteiten aankloppen omdat een jood de Hitlergroet gebracht heeft? Het gebeurde in Maagdenburg. Uitgelokt werd het incident door het Amerikaanse 'enfant terrible' Tuvia Tenenbom (°1957), de joodse stichter van het Jewish Theatre of New York, columnist en schrijver.

Tenenbom heeft last met de Duitse politie omdat hij in Maagdenburg (Saksen-Anhalt) neonazi's heeft geprovoceerd. Tijdens een recente mars van neonazi's heeft Tuvia Tenenbom, die stond toe te kijken, ostentatief de Hitler-groet gebracht. Waarom deed hij dat?

Tegenover de 'Magdeburger Volksstimme' verklaarde Tenenbom dat hij eigenlijk met de neonazi's in gesprek had willen komen. Dat lukte niet. Vandaar dat de Amerikaanse jood naar drastische middelen greep en vanuit de toeschouwersrangen de Hitler-groet bracht, gewoon om de demonstranten te provoceren.

Maar de neonazi's lieten zich niet provoceren. Hun terughoudendheid had wellicht ook te maken met de aanwezigheid van een televisieploeg van de ARD, die zeker niet toevallig in de buurt was. Hoe dan ook, de neonazi's dienden klacht in bij de politie omdat Tenenbom de Hitler-groet had gebracht.

Vandaar dat de autoriteiten in Magdeburg een onderzoek tegen de Joodse schrijver hebben geopend. Dat moesten ze wel doen. Het brengen van de Hitler-groet is immers verboden in Duitsland. Tenenbom wordt er nu van verdacht in het openbaar symbolen te hebben gebruikt die in strijd zijn met de Duitse constitutionele orde. De Hitler-groet mag alleen getoond worden in een artistieke of wetenschappelijke context.

Tuvia Tenenbom is de auteur van de Amerikaanse bestseller 'I Sleep in Hitler's Room', die in Duitsland opschudding verwekte nadat hij onder de titel 'Allein unter Deutschen' bij Suhrkamp was verschenen. In de Duitse editie ontbreken heel wat Duitse gesprekspartners die wel in de Amerikaanse uitgave aan het woord komen, maar die niet in de Duitse vertaling opgenomen wilden worden.

In december vorig jaar gaf Tenenbom een persconferentie in Berlijn. Daar vertelde hij ook over zijn aanvaring met uitgeverij Rowohlt, bij wie 'Allein unter Deutschen' eigenlijk had moeten verschijnen, wat echter niet gebeurde. Tenenbom verbrak de contacten en contracten met Rowohlt omdat hij in een uitgelekt rapport van de uitgeverij werd omschreven als 'een hysterische jood' die overal in Duitsland het antisemitisme zag woekeren. Daarom stapte Tenenbom met zijn manuscript naar uitgeverij Suhrkamp, die het boek uitgaf.

Tenenboms boek is even vermakelijk als ontmaskerend. Zijn semi-grappige observaties van verdoken antisemitische oprispingen in Duitsland zijn inderdaad vaak onrustbarend. Dat heel wat Duitsers niet blij zijn met Tenenboms sarcasme zal dus niemand verbazen. Tenenbom maakt graag gebruik van de socratische methode in zijn interviews. Dat hij niet eenzijdig de Duitsers op de korrel neemt, daarvan getuigt de volgende passage uit Tenenboms engelendiscussie met een Münchense rabbijn:

Tenenbom: Gelooft u in engelen?

Rabbijn: Ja, natuurlijk.

Tenenbom: Wat doen de engelen?

Rabbijn: Ze begeleiden de mensen en beschermen hen tegen ongelukken.

Tenenbom: Waarom gebeuren er dan auto-ongelukken?

Rabbijn: Omdat God de engelen soms negeert.

Tenenbom: Als dat zo is, kan God de mensen dan niet ook zonder engelen beschermen?

Rabbijn: Natuurlijk kan hij dat.

Tenenbom: Waarom hebben we dan engelen nodig?

Rabbijn: Wilt u een borrel?

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners