Joël Dicker favoriet voor de Prix Goncourt

05/11/12 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

'La Vérite sur l'Affaire Harry Quebert' kreeg de prijs van de Franse Académie en staat in polepositie voor de Goncourt van woensdag.

Joël Dicker favoriet voor de Prix Goncourt

De Académie Française heeft de reeks van Parijse literaire onderscheidingen geopend met de bekroning van 'La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert', een lijvige roman van de jonge Geneefse schrijver Joël Dicker. Dicker wordt ook getipt voor de prestigieuze Prix Goncourt, waarvan de winnaar overmorgen bekend wordt gemaakt.

'La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert' ('Editions de Fallois et l'Age d'Homme') is de tweede roman van de tot dusver onbekende 27-jarige Joël Dicker. Deze thriller van bijna zevenhonderd bladzijden wordt als dé literaire ontdekking van het jaar 2012 gevierd.

De plot speelt zich af in Amerika, 2008. De jonge schrijver Marcus Goldman voelt zich niet in staat om de roman te schrijven die hij in afzienbare tijd bij zijn uitgever moet inleveren. Als de termijn bijna verstreken is, verneemt hij dat Harry Quebert, zijn vriend en ex-professor, verdacht wordt van moord op het jonge meisje Nolla Kellergan, met wie de docent dertig jaar eerder een verhouding gehad zou hebben. Goldman geeft zijn schrijfplannen op en begeeft zich van New York naar New Hampshire in de hoop de onschuld van zijn vriend te kunnen bewijzen. Dat wordt Marcus Goldman niet in dank afgenomen. Hij wordt bedreigd. Om zijn leraar, zichzelf en zijn eigen carrière te redden, moet Goldman drie vragen beantwoorden. Wie doodde Nolla Kellergan? Wat gebeurde er in de zomer van 1975 in New Hampshire? Hoe schrijf je een succesroman?

Op die laatste vraag heeft Joël Dicker in elk geval het antwoord gevonden. De recensenten - of zijn het de media? - prijzen het boek de hemel in en klagen over ontwenningsverschijnselen na het beëindigen van de lectuur. Ze loven vooral het feit dat 'La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert' onder het mom van een thriller een uiterst geslaagde reflectie is over Amerika, zijn literatuur en zijn media. De meeste critici zijn overigens verrast dat de auteur geen Amerikaan, maar een Franstalige Zwitser is.

Op de Frankfurtse boekenbeurs werden voor de vertaalrechten van 'La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert' de hoogste sommen geboden. Joël Dicker wordt ook genoemd als de grote kanshebber voor de Prix Goncourt, die woensdag wordt uitgereikt. Dicker is ook de auteur van de spionage- en verzetsroman 'Les derniers jours de nos pères' en van de novelle 'Le Tigre'.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners