Jeugdmemoires Maurice Maeterlinck voor het eerst in het Nederlands

20/10/11 om 07:39 - Bijgewerkt om 07:39

In Gent is "Bulles Bleues. Herinneringen van Geluk" voorgesteld, een nooit eerder in het Nederlands vertaald autobiografisch werk van de Gentse Nobelprijswinnaar Literatuur Maurice Maeterlinck (1862-1949).

Het originele werk "Bulles bleues. Souvenirs heureux. Recits" verscheen in 1948 in Monaco.

Behalve een indrukwekkend oeuvre poëzie, theater en essays, schreef Maeterlinck een bundel vermakelijke, openhartige stukjes over zijn jeugdjaren. "In gedachten keert de wereldberoemde auteur terug naar zijn geboortestad Gent, die hij op zijn 35-ste voor Frankrijk had geruild," zegt Hadewych Van den Bossche, uitgever bij Lannoo.

"Het autobiografisch boek onthult heel wat over Maeterlincks vroegste inspiratiebronnen en is tegelijk een schitterende 'tranche de vie' van de Franstalige burgerij op het eind van de negentiende eeuw."

Volgens schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (Pro Gent) moet iedereen die van Gent houdt het boek absoluut lezen. "De lezer zal zoveel plaatsen en gevoeligheden herkennen", aldus Decaluwe.

"Bulles Bleues. Herinneringen van geluk" werd voorgesteld in Sandton Grand Hotel Reylof, het nieuwste hotel in Gent. Dat werd gedeeltelijk gebouwd op de plaats waar Maeterlinck's geboortehuis stond. De uitgave kwam er op initiatief van de stad Gent en het origineel werk werd vertaald door Andre Capiteyn, een medewerker van het stadsarchief.

Maeterlinck ontving in 1911 als enige Belg ooit de Nobelprijs voor Literatuur. Het boek telt 152 pagina's en kost 19,99 euro.

Meer informatie over het herdenkingsjaar: Maeterlinck 100.

Onze partners