Jeroen Brouwers wordt gevierd voor z'n 75ste, en krijgt de Gouden Boekenuil?

20/04/15 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:24

Op zaterdag 25 april krijgt Brouwers voor z'n 75ste een uitgebreide hommage van zijn literaire collega's cadeau, en op zijn verjaardag zelf - op donderdag 30 april - ontvangt hij dan wellicht de Gouden Boekenuil als kers op de taart.

Jeroen Brouwers wordt gevierd voor z'n 75ste, en krijgt de Gouden Boekenuil?

Jeroen Brouwers in zijn huis in het Limburgse Zutendaal dat normaliter moet worden afgebroken. © VPRO Radio

Jeroen Brouwers wordt gevierd voor z'n 75ste, en krijgt de Gouden Boekenuil?

© GF

Op donderdag 30 april wordt Jeroen Brouwers 75, uitgerekend de dag waarop de Gouden Boekenuil wordt uitgereikt en waar Brouwers met zijn laatste roman 'Het hout' de gedoodverfde winnaar voor is. Maar eerst komt het literaire gilde op vrijdag 25 april in de Antwerpse Bourla om 20u samen om de meester uit Zutendaal in de bloemetjes te zetten én te vertellen hoe inspirerend zijn veelzijdig oeuvre voor de Vlaamse en Nederlandse literatuur van vandaag wel is geweest.

De line-up voor dit eerbetoon aan Brouwers oogt tamelijk indrukwekkend. Aan Vlaamse kant zullen onder anderen Tom Lanoye, Dimitri Verhulst, Griet Op De Beeck, Yves Petry en Walter van den Broeck de loftrompet steken op Brouwers. Goede bekenden en vrienden, zoals Jozef Deleu, Piet Piryns en Johan Vandenbroucke - die zijn monografie over Brouwers uit 2005 helemaal heeft geactualiseerd - komen ook langs. Nederlandse auteurs - van Peter Buwalda, Ronald Giphart en Joost Zwagerman tot Nina Weijers (eveneens kanshebster op de Gouden Boekenuil) - zullen ook van de partij zijn. En natuurlijk Brouwers zelf die na zijn hersenberoerte van enkele jaren terug nog maar node zijn kluis in Zutendaal verlaat.

Jeroen Brouwers wordt gevierd voor z'n 75ste, en krijgt de Gouden Boekenuil?

© GF

Tickets zijn hier te verkrijgen. Als toetje kan bij online inschrijving het boekje van Dimitri Verhulst over Brouwers tegen een voordelige prijs worden besteld. Brouwers zelf riposteert in dit gelegenheidswerk op de laudatio die Verhulst verleden jaar naar aanleiding van 50 jaar schrijverschap van Brouwers in de Antwerpse antiquariaatzaak uitsprak. Het literaire prentenboek dat Johan Vandenbroucke bij Atlas Contact samenstelde over Brouwers met uitgebreide commentaar over het tot stand komen van Brouwers' werk is nu al te koop.

Of Brouwers dan een week later op zijn verjaardag zelf daadwerkelijk de Gouden Boekenuil krijgt uitgereikt, is natuurlijk koffiedik kijken. Maar weinigen die daar echt aan twijfelen, ook al ontving Brouwers reeds in 2001 de Gouden Uil voor zijn roman 'Geheime kamers'.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners