Jeroen Brouwers en Dimitri Verhulst maken kans op Boekenuil

27/02/12 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Ook Stephan Enter, Herman Koch en David Pefko zijn naast Brouwers en Verhulst kanshebbers voor de Gouden Boekenuil.

Jeroen Brouwers en Dimitri Verhulst maken kans op Boekenuil

Vandaag werd de shortlist bekend gemaakt voor de Gouden Boekenuil, de voornaamste commerciële Vlaamse literaire prijs ter waarde van 25.000 euro.

Naast bekende Nederlanders - Jeroen Brouwers en Herman Koch - koos de jury onder leiding van Phara de Aguirre met Stephan Enter en David Pefko opvallend voor jong Nederlands talent. Dimitri Verhulst, de enige Vlaming in het kransje, completeert het kwintet.

In alfabetische volgorde koos de jury voor de volgende auteurs en boeken:

- Jeroen Brouwers, 'Bittere bloemen'

- Stephan Enter, 'Grip'

- Herman Koch, 'Zomerhuis met zwembad'

- David Pefko, 'Het voorseizoen'

- Dimitri Verhulst, 'Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten'

Wint Stephan Enter?

Op Radio 1 verklaarde juryvoorzitster De Aguirre dat 'Bittere bloemen' - dat al de LIteratuurprijs van de Vlaamse Provincies won - weliswaar niet Brouwers' beste was, maar toch thuishoorde op de shorltist. Outsiders Enter en Pefko zouden dus wel eens met de hoofdgaai op 5 mei aan de haal kunnen gaan - en dan vooral Enter die het met zijn romans zowel bij kritiek als publiek in Nederland voortreffelijk doet maar in Vlaanderen vooralsnog een nobele onbekende is. Kochs bestseller moet het hebben van de sarcastische stijl eerder dan van de plot. Iets wat ook geldt voor deze 'kleine' maar - toegegeven - fijne Verhulst.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners