Jeroen Brouwers blijft tot het bittere eind in Zutendaal wonen

30/09/14 om 21:28 - Bijgewerkt om 21:28

Jeroen Brouwers gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Antwerpse Hof van Beroep dat hij zijn huis in Zutendaal moet afbreken en koopt daarmee tijd.

Jeroen Brouwers blijft tot het bittere eind in Zutendaal wonen

Jeroen Brouwers in zijn huis in Zutendaal. © VPRO Radio

Nadat het Antwerpse Hof van Beroep verleden week besliste dat de 74-jarige Brouwers zijn woning in een natuurgebied in Zutendaal moest afbreken, tekent hij nu hoger beroep aan. Hij hoopt daarmee allicht tijd te winnen. Want de tijd die hem rest om zijn oeuvre af te sluiten is naar eigen zeggen gering.

Kluizenaar Brouwers

Sinds 1993 woont Jeroen Brouwers in een kluis in de bossen van het Limburgse Zutendaal. Ondertussen is hij weliswaar gedomicilieerd in het Nederlandse Maastricht maar z'n hart - en zielenrust - liggen in de biezonder sobere recluse in Zutendaal waar hij ongestoord aan zijn werk kan polijsten. Zolang de gezondheid het toelaat weliswaar want de 74-jarige Brouwers heeft na de verlamming van enkele jaren terug het bijzonder moeilijk om fysiek nog überhaupt te kunnen schrijven.

Klein wonder

Daarom dat het een klein wonder is dat hij deze week nog een finale roman 'Het hout' kan presenteren. Brouwers heeft met andere woorden weinig of niets te verliezen. Nu hij in cassatie gaat, kan hij rustig - nou ja - in Zutendaal z'n ding blijven doen. De 125 euro dwangsom per dag dat hij in Zutendaal resideerde, hem opgelegd na het arrest van het Hof van Beroep, komt nu bij zijn cassatieverzoek te vervallen.

Vermits de Belgische molen van het gerecht legendarisch traag maalt, kan hij zo allicht minstens één jaar - en allicht langer - in de Zutendaalse outback de wacht blijven houden. Tenzij hogere machten er anders over beslissen en hem in de tussentijd tot zich roepen maar dat zal Brouwers worst wezen. Voor hem is zijn levenswerk immers volbracht. De dood, waar hij zoveel over heeft geschreven, schrikt hem immers niet af. Laat staan het gerecht.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners