Jef Aerts wint Boekenleeuw met jeugdboek over gestorven zusje

30/03/14 om 19:02 - Bijgewerkt om 19:02

De Boekenleeuw voor beste jeugdboek ging naar Jef Aerts' 'Groter dan een droom' terwijl De Boekenpauw voor beste illustratator was weggelegd voor Anton Van Hertbruggen.

Jef Aerts wint Boekenleeuw met jeugdboek over gestorven zusje

© Wikimedia Commons (Kathlyn de Ghellinck)

De Jeugdboekenweek wordt tradtioneel afgesloten met de uitreiking van de voornaamste Vlaamse jeugdliteratuurprijzen die elk 10.000 euro waard zijn. De Boekenleeuw voor beste jeugdboek ging naar Jef Aerts ('Groter dan een droom') en de Boekenpauw voor beste illustraties naar Anton Van Hertbruggen ('Het hondje dat Nino niet had').

De 41-jarige Jef Aerts probeerde het eerder met romans. Na vier 'volwassen' romans en een dichtbundel vond hij zichzelf twee jaar geleden opnieuw uit als jeugdschrijver. Die carrièreswitch heeft hem geen windeieren gelegd. Hij was dit jaar zelfs met twee jeugdboeken genomineerd en het uiteindelijk winnende boek is ondertussen ook al vertaald in het Zweeds en het Duits.Een Japanse vertaling is voor binnenkort.

Prikkelend

'Groter dan een droom' is een vertelling waarin een jongetje wordt bezocht door zijn reeds voor zijn geboorte overleden zusje.Ze stelt voor om met hem een nachtelijk uitje met de fiets te maken. De jury was gegrepen door de ontroerende kracht waarmee Aerts deze droom haast werkelijkheid kan laten worden: 'Met een rijk taalgebruik en met rake observaties vanuit het perspectief van het jongetje prikkelt dit verhaal de fantasie van de lezer en creëert de schrijver een wereld die niemand onberoerd laat.'

De Antwerpse illustrator Anton Van Hertbruggen won de Boekenpauw voor beste illustraties met zijn tekeningen in 'Het hondje dat Nino niet had'.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners