Javier Marías bedankt voor literatuurprijs van de Spaanse regering

25/10/12 om 21:10 - Bijgewerkt om 21:10

De Spaanse auteur Javier Marías heeft een literatuurprijs van de regering in Madrid geweigerd.

Javier Marías bedankt voor literatuurprijs van de Spaanse regering

© Reuters

De 61-jarige schrijver zal de door het ministerie van Cultuur uitgereikte nationale literatuurprijs niet in ontvangst nemen. Dat meldt El País, voor wie Marías regelmatig columns schrijft. Het ministerie had de auteur de met 20.000 euro gedoteerde prijs toegekend voor zijn jongste roman "De Verliefden".

Marías, internationaal een van de bekendste hedendaagse schrijvers, is een zelfverklaarde tegenstander van de regering van premier Mariano Rajoy. Hij had in het verleden al herhaaldelijk aangekondigd, dat hij geen onderscheiding van de Spaanse staat zou aannemen.

De auteur had zich ook meermaals erg kritisch uitgelaten over de drastische besparingen van de Madrileense regering in de cultuursector en de conservatieven verweten zich daarmee in het spoor van de Franco-dictatuur (1939-1975) te begeven.

Het ministerie van Cultuur had beslist Marías de prijs voor het beste verhaal van 2011 in Spanje toe te kennen. Uitgeverij Alfaguara bevestigde aan het Spaanse persagentschap Efe, dat de auteur de onderscheiding niet in ontvangst wil nemen.

De vorig jaar in Spanje verschenen roman "De verliefden", waarmee Marías met de spannende stijl van zijn bestseller "Corazón tan blanco" ("Een hart zo blank") aanknoopt, werd door publiek en critici erg warm ontvangen. Het boek gaat over moord en verschillende liefdesfases. De verteller nestelt zich daarbij voor het eerst in de figuur van een vrouw. (Belga/MS)

Onze partners