Japans boek veroordeelt bureaucratie voor kernramp Fukushima

Verder in het boekenjournaal: vijf uitgeverijen en Apple beschuldigd van prijsafspraken en ‘Best New Poets’ anno 2011 bekend.

Kernramp Fukushima is schuld van verstikkende ambtenarencultuur

De Japanse topambtenaar Shogeaki Koga schopte al eerder tegen de schenen van zijn werkgever, het ministerie van Economische Zaken. Maar met zijn bestseller ‘Nihon Chusu no Hokai’ – Instorting van Japans centrale bestuur – waarin hij de falende bureaucratie verantwoordelijk acht voor de kernramp van Fukushima in maart dit jaar, strijkt hij helemaal tegen de haren in.

Sinds mei gingen al bijna 400.000 exemplaren van Koga’s boek over de toonbank. Het in het oog springende succes van dit boek in vergelijking met de vele andere Japanse publicaties over de kernramp ligt ongetwijfeld aan de gedurfde these van de auteur dat het ongeluk in kerncentrale Fukushima nr.1 niet zozeer te wijten was aan de tsunami dan wel aan menselijke fouten.

De 55-jarige Koga, die zelf al meer dan dertig jaar deel uitmaakt van de ambtenarij, richt zijn pijlen in eerste instantie op de incestueuze relatie die bestaat tussen het ministerie van Economische Zaken enerzijds en de nucleaire waakhond van Japan, het Nucleaire en Industriële Veiligheidsbureau, anderzijds. ‘De waakhonden en pleitbezorgers van kerncentrales leven samen onder één dak’, schrijft hij. En dat zou de reden zijn waarom een effectieve overheidsreactie op de kernramp uitbleef.

Het is niet de eerste keer dat Koga de manier van werken van het ministerie aan de kaak stelt. In mei werd hij ei zo na ontslagen omdat hij bepleitte Tokyo Electric Power (TEPCO), de uitbater van de kernreactoren in Fukushima, bankroet te laten gaan in plaats van het met staatsmiddelen te redden. Hij verloor het pleit en kreeg een berisping. Ondertussen werd de hoogste baas van het ministerie van Economisch zaken wel de deur gewezen om de inadequate reactie van zijn dienst op de kernramp.

Zie ook: De Volkskrant; GVA

Vijf uitgeverijen en computergigant Apple voor de rechter

Hagens Berman, een Amerikaans advocatenkantoor dat consumenten vertegenwoordigt, sleept computerbedrijf Apple en de uitgeverijen Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin en Simon & Schuster voor de rechter.

De zes zouden samenspannen om de prijzen van digitale boeken artificieel de hoogte in te jagen om zo concurrent Amazon te slim af te zijn. De e-reader Kindle van Amazon zou samen met de prijzenstunts van het bedrijf – 6.99 euro voor een bestseller in digitale versie – een te grote dreiging vormen voor de iPad die Apple plant te lanceren, zo meent advocaat Berman.

Zie ook: De Standaard; De Morgen

Beste debuterende poëten 2011

Afgelopen week werd bekend welke debuterende poëten een plaats hebben weten te bemachtigen in ‘Best New Poets’, een Amerikaanse bloemlezing met 50 gedichten van even zoveel beginnende dichters. Sinds 2005 mag een gastredacteur elk jaar een selectie maken uit een lijst van genomineerden. De kanshebbers worden voorgedragen door literaire magazines en schrijfacademies of hebben de open competitie via internet gewonnen.

Dit jaar was het de beurt aan de Amerikaanse poëet Douglas A. Powell om de lijst van 50 samen te stellen. Op Flavorwire kan u enkelen onder hen beter leren kennen.

De volledige reeks finalisten vindt u hier.

Zie ook: JJ Pollet

IP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content