Jane Austens ‘Pride and Prejudice’ krijgt vervolg

Net geen 200 jaar nadat Jane Austen ‘Pride and Prejudice’ publiceerde, schreef misdaadschrijfster P.D. James nu een vervolg: ‘Death Comes to Pemberley’.

In een interview zegt James dat ze met veel plezier is ondergedoken in de wereld van Jane Austen. En meteen verontschuldigt ze zich bij Austen omdat ze haar geliefde heldin, Elizabeth Bennet, heeft betrokken bij een moordonderzoek. Maar het is haar enthousiasme voor de romans van Austen én haar drang om politieromans te schrijven die uiteindelijk de doorslag hebben gegeven. Ze wou nog wel een detective rond inspecteur Dalgliesh brengen, maar ze nam in haar laatste boek toch min of meer afscheid van de speurder. Bovendien vond ze het fantastisch een roman in Pemberley te kunnen situeren. Pemberley is het fictieve landgoed van Fitzwilliam Darcy, de mannelijke hoofdfiguur uit ‘Pride and Prejudice’, die uiteindelijk met Elizabeth zal trouwen.

James werkte naar eigen zeggen twee jaar aan haar nieuwe roman. Ze staat erom bekend traag en vooral heel zorgvuldig te werk te gaan. Anderhalf jaar research en anderhalf jaar schrijven is niet ongewoon voor haar omdat ze wil dat elk detail klopt.

Over de plot van ‘Death Comes to Pemberley’ zijn uitgever en auteur zwijgzaam. Het verhaal speelt in 1803, Darcy en Elizabeth zijn zes jaar getrouwd en hebben twee knappe zoons. Zus Jane en haar man Bingley wonen niet ver van hen vandaan. Na een avondfeest maken de gasten op Pemberley zich klaar om te vertrekken als plotseling een koets komt aangereden. Lydia, de jongste en frivole zus van Elizabeth, komt in paniek melden dat haar man George is vermoord. Hij was het die Darcy ooit met roddels in diskrediet bracht. Wie heeft George vermoord?

Phyllis Dorothy James, Baroness James of Holland Park, werd vooral bekend om haar misdaadromans met inspecteur Adam Dalgliesh in de hoofdrol. Veertien romans schreef de intussen 91 geworden Britse schrijfster rond de Scotland Yard- detective. Hij is niet alleen een talentrijk en eerlijk politieman, hij is ook nog een dichter die voor zijn poëzie moeiteloos een uitgever vindt. Nog vóór vrouwelijke speurders populair werden schreef James twee misdaadromans met privédetective Cordelia Gray in de hoofdrol. Cordelia had alles minder onder controle dan Dalgliesh, maar was ondanks haar korte verschijning een opvallend fris en spontaan personage. Veel van James’ romans werden voor televisie verwerkt met Roy Marsden in de rol van speurder Dalgliesh.

Vaak wordt wel gezegd dat de plots van James op die van Agatha Christie lijken. Als jonge schrijfster werd ze steevast Christies kroonprinses genoemd. P.D. James schrijft inderdaad ook whodunits, maar dan wel met heel veel aandacht voor de personages. Het recept blijft: een gesloten gemeenschap, een plek die van de rest van de wereld is afgesloten, een beperkt

aantal mogelijke daders. En dan begint het aftellen. Het is

een onverwoestbare format en in de handen van een rasechte

vertelster als P.D. James kan het best een aardige thriller worden. Wat traag soms, maar altijd heel stijlvol.

Voor liefhebbers van Golden Age-detectives en fans van Britse romantische kostuumdrama’s blijft het uitkijken naar 3 november. Dan verschijnt, althans in Groot-Brittannië, ‘Death Comes to Pemberley’.

Fred Braeckman

P.D. James, Death Comes to Pemberley, Faber and Faber, 320p., 23,99 euro, ISBN 978-05-712-8357-6

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content