Jan Lauwereyns wint meest prestigieuze Nederlandstalige Poëzieprijs

26/01/12 om 00:29 - Bijgewerkt om 00:29

'Hemelsblauw' van Jan Lauwereyns kreeg met Gedichtendag de VSB-Poëzieprijs.

Nadat David Troch de prijs voor het beste Nederlandstalige gedicht scoorde, was het gisterenavond de beurt aan Jan Lauwereyns om met 'Hemelsblauw' de VSB-Poëzieprijs (25.000 euro) te winnen.

Gedichtendag kan niet meer stuk voor de Vlaamse auteurs, althans wat de poëtische lauweren betreft. Paul Demets, David Troch en nu ook Jan Lauwereyns - Vlaamse expat die als neurowetenschapper in Japan verblijft - vielen immers in de prijzen.

Lauwereyns is al een bekende naam in het wereldje. Met zijn zevende bundel 'Hemelsblauw' - en een japaniserende kaft - won hij nu de belangrijkste Nederlandstalige poëzieprijs. De jury loofde Lauwereyns' aparte poëtische zegging 'die taal als voertuig hanteert om tot zorgvuldig opgebouwde gedichten te komen waarin ook zeker de emotie niet ontbreekt.'

De jury, bestaande uit Astrid Lampe, Ton Naaijkens, Ester Naomi Perquin, Hans Vandevoorde en juryvoorzitter Kathleen Ferrier, selecteerde in oktober de nominaties uit 122 ingezonden dichtbundels die tussen 1 september 2010 en 31 augustus 2011 verschenen. Naast Jan Lauwereyns werden ook bundels van Peter Ghyssaert, Willem Jan Otten, Erik Spinoy en Anne Vegter genomineerd.

(Bron: Persbericht) Frank Hellemans

Onze partners