Jan Lauwereyns schrijft Gedichtendagessay 2011

20/09/10 om 12:58 - Bijgewerkt om 12:58

In 'De smaak van het geluid van het hart' heet Lauwereyns' essay. Presentatie ervan op de Gedichtendag op 27 januari 2011.

In 'De smaak van het geluid van het hart' wil Lauwereyns het bijzondere van de poëzie aanwijzen. Hij vindt daarbij een onverwachte sleutel in de Japanse lettertekens voor 'betekenis'.

De Vlaamse dichter, wetenschapper en expat Jan Lauwereyns (°1969) is de auteur van het vierde Gedichtendagessay, geschreven op vraag van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). 'De smaak van het geluid van het hart' verschijnt ter gelegenheid van de jaarlijkse Gedichtendag op 27 januari. In het Gedichtendagessay houdt een dichter een hoogstpersoonlijk pleidooi voor de poëzie. Lauwereyns neemt de fakkel over van Charles Ducal (2010), die op zijn beurt Luuk Gruwez (2009) en Paul Bogaert (2008) opvolgde.

Lauwereyns woont en werkt in Japan, waar hij lesgeeft aan de Kyushu universiteit. Hij schreef een tiental boeken, waaronder de roman 'Monkey business', het essay 'Splash' en een reeks eigenzinnige dichtbundels. In 2010 verscheen bij the MIT Press zijn wetenschappelijke werk 'The anatomy of bias'. Volgend jaar rolt er ook een nieuwe dichtbundel van de pers, 'Hemelsblauw' (De Bezige Bij).

Het Gedichtendagessay wordt uitgegeven en op 27 januari 2011 verspreid door het Poëziecentrum (Vlaanderen) en De Bezige Bij (Nederland). Jan Lauwereyns komt die dag vanuit Japan overgevlogen om het Gedichtendagessay te presenteren. Na de voorstelling van het essay trekt hij nog langs Vlaamse en Nederlandse universiteiten om er zijn mening te verdedigen voor de studenten.

(Bron: Persbericht)

Lees meer over:

Onze partners