Jan Flamend Piet Paaltjens achterna

29/07/10 om 10:47 - Bijgewerkt om 10:47

Na zijn lichtvoetige soapverhalen over de werkvloer, presenteert Jan Flamend nu ontwapenende 'Caramelleverzen' over zijn beide tienerkinderen.

'P & J' heet het openingsgedicht en de begeleidende foto van dochter- en zoonlief laat er geen misverstand over bestaan dat vader Flamend hier weemoedig naar zijn opgroeiende dochter- respectievelijk zoonlief Pauline en Joseph kijkt:

ze houdt van hem ook al troont hij nu acht centimeter boven haar uit haar kleine broer ze zal altijd van hem houden in een onbewaakt moment denk ik laat ze met elkaar trouwen beter zullen ze niet vinden en gelukkiger kunnen ze niet worden.Dit is geen grote literatuur maar light verse in de traditie van de 'Snikken en grimlachjes' van Piet Paaltens en in zekere zin ook van de pleziergedichten van Drs. P. Flamend heeft van zijn lichtvoetige charme een handelsmerk gemaakt: of het nu om zijn rake cursiefjes ging over hilarische maar al te herkenbare situaties op het werk ('Dansen op het werk') of de manier waarop een vertederde vader hier naar zijn opgroeiende kroost kijkt.

De titels van de huis-, tuin- en keukengedichtjes spreken boekdelen: 'slungelmans', 'vader en zoon', 'een puber is een curieus wezen' of 'een dik gat'. Maar, zoals bij zijn bekende voorganger Paaltjens, is die oppervlakkige, makkelijke toon vaak bedrieglijk, zoals het slotgedicht 'zen' laat zien. Voor wie weet dat 'ataraxia' of de onverstoorbare zielsrust voor de epicurist de eerste stap is naar een gelukkig leven, krijgt dit finaal caramellevers een dimensie die verder reikt dan de eigen navel van de particuliere familiepoëzie:

er is iets aan hem dat mij met verstomming slaat hij kan urenlang voor zich uit zitten kijken rustig, zonder een zweem van zorg of donkere gedachten als ik hem vraag waar hij aan denkt, dan zegt hij, na enig nadenken: niks die zuivere gelijkmoedige gedachteloosheid daar ben ik al mijn hele leven naar op zoek en deze jongen heeft het gewoon de ataraxia

Frank Hellemans

Jan Flamend, 'Caramelleverzen' (versie 3), De Cavalarie (bestellen via de uitgeverij zelf)

Jan Flamend, 'Dansen op het werk', De Cavalarie, 200 blz., 19,50 euro (idem)

Lees meer over:

Onze partners