Jamal Ouariachi rijft BNG Bank Literatuurprijs voor jonge romanauteurs binnen

22/01/16 om 12:45 - Bijgewerkt om 12:45

De Nederlandse schrijver Jamal Ouariachi wint met 'Een honger' de BNG Bank Literatuurprijs 2015, goed voor 15.000 euro.

Jamal Ouariachi rijft BNG Bank Literatuurprijs voor jonge romanauteurs binnen

Jamal Ouariachi (uiterst links) toen hij in 2014 bij de laatste genomineerden van de Gouden Boekenuil behoorde (die uiteindelijk naar Joost de Vries ging). © BELGA

De BNG Bank Literatuurprijs van 2015 wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge Nederlandstalige schrijver - want geboren na 1975 - die nog maar aan het begin van zijn literaire carrière staat maar toch al minstens twee boeken heeft gepubliceerd.

Virtuoos geschreven liefdesverhaal

Jamal Ouariachi is er ondertussen 37 en timmert pas sinds 2010 aan de weg als schrijver. Hij debuteerde toen met de roman 'De vernietiging van Prosper Morèl'. Verleden jaar kwam hij dan met 'Een honger' (Querido) op de proppen, een virtuoos geschreven liefdesverhaal en al onmiddellijk na verschijnen getipt als potentiële prijswinnaar.

Ouarichi is één van die nieuwe lichting Hollandse smaakmakers, zoals Joost de Vries en Daan Heerma van Voss, die tegenwoordig met hun stilistisch verfijnde producten het mooie weer maken in de Nederlandstalige letteren maar die soms wel wat body missen, ook al zijn ze dan fraai geconstrueerd.

Funny Valentine

Die prijs heeft Ouariachi dus nu beet, en het ziet er naar uit dat hij binnenkort ook minstens tot de genomineerden zal behoren van een van de grote commerciële literatuurprijzen.

Ouariachi is trouwens ook te zien op het podium van Funny Valentine, de literaire Valentijnstournee die op 12 febuari in Mechelen wordt afgetrapt, en waar de liefde - hoe kan het ook anders - in al haar vormen wordt bezongen.

Onze partners