Jack the Ripper was een vrouw

09/05/12 om 19:40 - Bijgewerkt om 19:40

Volgens een nieuw boek was Jack the Ripper eigenlijk een vrouw genaamd Lizzie.

Het is één van de meest fascinerende mysteries uit de Britse moderne geschiedenis: wie was Jack the Ripper? Talloze boeken, films, stripreeksen zijn er aan gewijd maar blijkbaar zijn er nog paden die niet bewandeld zijn.

Een nieuw boek poneert nu - niet voor het eerst - de stelling dat Jack eigenlijk Lizzie was en dus een vrouw. Dat melden Britse media.

De hand van een vrouw

Advocaat John Morris (62), auteur van "Jack the Ripper: The Hand of a Woman", is ervan overtuigd dat de beruchte seriemoordenaar Elizabeth "Lizzie" Williams was, de echtgenote van de koninklijke arts Sir John Williams, die zelf door veel historici gezien wordt als hoofdverdachte voor de vijf moorden op prostituees in het Londen van 1888.

Lizzie zou de moorden gepleegd hebben uit jaloezie omdat ze zelf geen kinderen kon krijgen. Dat zou ook moeten verklaren dat bij verschillende van de slachtoffers de baarmoeder was weggesneden. Voorts wijst Morris er op dat geen van slachtoffers seksueel misbruikt was en dat er vrouwenkleren gevonden zijn in het haardvuur van een van de slachtoffers die niet van het slachtoffer zelf waren.

Overweldigende bewijzen

Morris, die samen met zijn ondertussen overleden vader door duizenden medische en andere documenten snuffelde, zegt dat zijn theorie niet in goede aarde zal vallen bij 'Ripperologen': "De bewijzen dat de moordenaar een vrouw is, zijn overweldigend maar aangezien iedereen gelooft dat het een man is, wordt het bewijsmateriaal dat in de richting van een vrouw wijst, genegeerd".

Dat laatste is trouwens niet helemaal waar, want op de lijst met mogelijke verdachten figureren al sinds het einde van de 19de eeuw vrouwen. Een van de (vrouwen-)namen die blijft opduiken, is die van Mary Pearcey: zij vermoordde in 1890 in Londen een moeder en haar baby op gruwelijke wijze, maar de link met de Ripper was te zwak om echt geloofwaardig te zijn. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners