J.K.Rowlings 'Goede raad' komt te laat

02/08/12 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

Op 27 september verschijnt 'The Casual Vacancy' van Harry-Potter-schrijfster J. K. Rowling. Maar in enkele landen, waaronder Nederland, laat de vertaling op zich wachten. De Nederlandse vertalers mogen het boek nog niet inkijken.

J.K.Rowlings 'Goede raad' komt te laat

In Duitsland en Frankrijk kunnen de vertalers al over een exemplaar beschikken, in tegenstelling tot de vertalers in Slovenië, Finland, Italië en ook Nederland. Die laatste landen kunnen niet aan de klus beginnen voor Rowlings roman voor volwassenen in de Britse boekhandel ligt.

Blijkbaar is The Blair Partnership, de uitgever van Rowlings roman, bang dat de inhoud van het boek (in het Nederlands 'Een goede raad', Meulenhoff Boekerij) voortijdig uitlekt of dat een kopie van het boek wordt gekaapt en illegaal wordt verspreid.

In Duitsland en Frankrijk verschijnen de vertalingen van 'The Casual Vacancy' samen met de Britse editie zoals gepland op resp. 27 en 28 september. Maar ook de vertalers van de landen waarin The Blair Partnership wel vertrouwen heeft, werken onder strikte voorwaarden. Zo vertaalt de Duitse vertaler niet in Duitsland, maar in Londen, onder controle.

Voor de uitgevers en vertalers in de landen die op het origineel moeten wachten tot het boek in Engeland verschijnt, betekent het uitstel hoe dan ook verlies. Want almaar meer lezers beheersen het Engels en zullen zich meteen de Engelse editie aanschaffen. Bovendien bestaat het gevaar dat de vertalers van de 'wachtlanden' een omzetdaling willen voorkomen en daarom veel te snel gaan werken, wat de kwaliteit van de vertaling zal schaden. In Finland wordt een beroep gedaan op een vertalersleger. Rowlings nieuwe boek zou bij ons pas tegen 17 oktober in een Nederlandse vertaling in de boekhandel liggen.

Dat de Franse en Duitse uitgeverijen wel over al over het origineel kunnen beschikken zodat 'The Casual Vacancy' als 'Une place à prendre' en 'Ein plötzlicher Todesfall' wel gelijktijdig met de Engelse editie kan verschijnen, heeft volgens woordvoerder Zoe King van The Blair Partnership te maken met het feit dat deze landen ook in het verleden in staat waren 'beter te voldoen aan de veiligheidseisen die een gelijktijdige publicatie verantwoorden'.

'The Casual Vacancy' is Rowlings eerste boek voor volwassenen. Het verhaal speelt zich af in het klein dorpje Pagford en gaat over de gebeurtenissen die volgen op het overlijden van raadslid Barry Fairbrother. Er barst een ware kiesstrijd onder de bewoners los 'waarin bedrog en onverwachte onthullingen aan de orde van de dag zijn', aldus de omschrijving van de Britse uitgever.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners