J.K. Rowling vrijgesproken van plagiaat

Vandaag in het boekenjournaal: J.K. Rowling pleegde geen plagiaat; Reader’s Digest is te koop en de politieke crisis in België inspireert een strip

‘Harry Potter en de vuurbeker’ geen plagiaat

De Britse schrijfster J.K. Rowling, geestelijke moeder van Harry Potter, is door een Amerikaans rechter vrijgesproken van plagiaat.

De erfgenamen van de in 1997 overleden schrijver Adrian Jacobs eisten 500 miljoen euro omdat Rowling voor het boek ‘Harry Potter en de vuurbeker’ (2000) haar inspiratie zou hebben geput uit een onuitgegeven manuscript van Jacobs uit 1987. ‘The adventures of Willy the wizard’ vertelt het verhaal van een jongen die ontdekt dat hij toverkrachten heeft. Een tovenaarsschool en een gevangenis voor tovenaars komen ook in het boek voor. Net als bij Harry Potter het geval is. Jacobs’ erfgenamen beschuldigden Rowling dan ook van plagiaat en daagden de auteur en haar uitgeverij voor de rechter, zowel in Engeland als in de VS.

VrijspraakDe Amerikaanse rechter besliste nu dat er van plagiaat geen sprake is. Daarvoor zou het contrast tussen het totaalconcept en de feeling van beide werken te groot zijn. Scholastic Group, de Amerikaanse uitgever van de Potterboeken, reageert tevreden: ‘Dit bevestigt ons standpunt dat de vergelijking tussen ‘Willy the wizard’ met de Potterreeks absurd is.’

Maar voor de familie van schrijver Jacobs is dit nog niet het einde van het verhaal. Zij overwegen verdere gerechtelijke stappen in Groot-Brittanië in de hoop alsnog hun slag thuis te halen.

Zie ook: De Papieren Man; deredactie.be


Te koop: Reader’s Digest

De uitgever van mediabedrijf Reader’s Digest Association wil ongeveer 700 miljoen euro bij elkaar krijgen en verkoopt daarom (een deel van) de activa van het bedrijf. Dat schrijft de Wall Street Journal.

Reader’s Digest Association met hoofdkantoor in Pleasantville, New York geeft 90 verschillende tijdschriften uit. Het bekendste is ongetwijfeld het maandblad Reader’s Digest dat in meer dan 50 verschillende edities en 35 talen verschijnt. Het blad bundelt een selectie van artikelen en rubrieken uit andere tijdschriften. De Vlaamse editie heeft een maandelijkse oplage van ongeveer 38.070 exemplaren en naar schatting 194.100 lezers.

Daarnaast is het mediabedrijf actief op de boekenmarkt en brengt het mediaproducten uit waaronder apps die veilig internet voor kinderen moeten garanderen.

Financieel troebel water Reader’s Digest Association vaart al enige tijd door financieel troebel water. In augustus 2009 werd het bedrijf onder bescherming van de Amerikaanse wet voor faillissementen geplaatst. Hoewel de schuld van 1.5 miljard euro met 75 procent kon worden teruggedrongen, huurde Reader’s Digest Association financiële raadgevers in om ‘het bedrijf bij potentiële kopers, investeringsfondsen of andere mediagroepen aan te prijzen’. Of de operatie zal leiden tot een volledige verkoop van het bedrijf of slechts van een deel van de activa zal nog moeten blijken

zie ook: De Morgen

De politieke impasse in stripvorm De aanslepende regeringsvorming – 400 dagen ondertussen – inspireerde nu ook een strip. Naar aanleiding van de Nationale Feestdag komt het Franstalig stripweekblad Spirou van Uitgeverij Ballon Media met een speciale uitgave. “Sauvez la Belgique” laat de politieke crisis in België zien door de ogen van ronkende namen uit de stripwereld zoals Nix, Cromheecke, Letzer en Clarke. De special verschijnt 20 juli en kost 2.3 euro

zie ook: De Morgen; Cobra

IP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content