J.K. Rowling haalt 34-jarige Harry Potter van stal

08/07/14 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:36

Harry Potter duikt op in de reeks nieuwsberichten over het WK Zwerkbal 2014 dat Rowling onder het pseudoniem Rita Skeeter sinds maart geregeld publiceert op haar website Pottermore.

J.K. Rowling haalt 34-jarige Harry Potter van stal

© Wikicommons

Het is ondertussen alweer zeven jaar geleden dat Harry Potter, de leerling-tovenaar uit de gelijknamige recordbrekende boekenreeks van J.K. Rowling, van het toneel verdween, op het einde van de laatste Potter-roman 'Harry Potter en de Relieken van de Dood'. Definitief, naar zijn schepper toen aangaf.

Maar zeg nooit nooit. Op haar website Pottermore gunde Rowling de fans sinds 2011 voldoende spin-offmateriaal om hun honger te stillen. Na een al even succesvolle post-Harry Potter carrière, als auteur van 'Een goede raad' en de romans 'Het koekoeksjong' en 'De zijdeworm' onder het pseudoniem Robert Galbraith, is de wereld van Harry Potter voor Rowling nog steeds een te koesteren goed.

Spin-offs

In september 2013 gaf Rowling te kennen dat ze voor filmstudio Warner Bros aan het script werkt van 'Fantastic beasts and where to find them', een verhaal gebaseerd op het gelijknamige handboek van Harry Potter dat zich zeventig jaar voor de geboorte van haar succespersonage zal afspelen.

Aan spin-offmateriaal dus geen tekort. Maar nu is Harry Potter dus voor het eerst weer zelf van de partij in een verhaal. Hij is intussen 34 jaar en begint zowaar hier en daar grijs haar te krijgen. Naar aanleiding van de finale van het WK Zwerkbal houden Harry Potter en zijn vrienden reünie in Zweinstein, waar Harry's kinderen nu school lopen.

Zijn dus eveneens van de partij: Ron Wemel (met dunner wordend rood haar) en zijn vrouw Hermelien (die een blitzcarrière maakt op het Ministerie van Toverkunst en als niet minder dan een femme fatale geportretteerd wordt), Ginny Wemel (ondertussen mevrouw Potter) en nog een heleboel andere kleurrijke personages met wat jaartjes en kilo's erbij.

Terugkeer langs de grote poort?

Eén zinnetje uit het op z'n zachtst gezegd tendentieuze verslag van roddeljournaliste Rita Skeeter (Rita Pulpers in het Nederlands) valt bijzonder op. Ze merkt bij Harry Potter een nieuw litteken op. Harry is een Schouwer voor het Ministerie van Toverkunst en gaat in die hoedanigheid nog steeds voortdurend gevaarlijke confrontaties met Duistere Tovenaars aan. Het ontlokt bij Pulpers het betere suggestieve giswerk dat "the Chosen One is embroiled in fresh mysteries that will one day explode upon us all, plunging us into a new age of terror and mayhem."

Lezen we hier een aankondiging van een echte comeback van Harry Potter? Of kiest Rowling ervoor haar jackpotpersonage slechts spaarzaam te laten terugkeren. Als een volbloed pulppersjournaliste laat ze Pulpers immers verder gissen naar de herkomst van het litteken. Misschien heeft zijn vrouw hem wel vervloekt: "Are cracks beginning to show in a union the Potters are determined to promote as happy?"

Jeroen Bert

Lees meer over:

Onze partners