iStoires: Ianka Fleerackers start nieuw multimediaal (kort)verhaallabel op

© BELGA

Ianka Fleerackers begint samen met Rosemie Callewaert een nieuwe creatieplek voor de kunst van het kortverhaal en dat zowel online, op het podium als in print.

Al in 2010 lanceerde actrice-auteur Ianka Fleerackers ‘De uitvinding van Wolfie’, het eerste Vlaamse ePrentenboek, speciaal ontwikkeld voor iPad. Sindsdien is Fleerackers, die een tijdje terug op Kanaal Z nog een boekenrubriek presenteerde, blijven zoeken naar aanstekelijke manieren om het jonge volkje online met verhalen te doen kennismaken. Gisteren stelde ze samen met Rosemie Callewaert in de Gentse Vooruit haar nieuwste creatie voor: ‘iStoires’ (spreek uit op zijn Frans als ‘histoires’) dat de bedoeling heeft om de kunst van het kortverhaal weer onder de aandacht te brengen.

Kortverhalen op posterkrant

Het nieuwe project geeft korte verhalen uit op een nieuwe manier door ze als afzonderlijk verhaal, in plaats van gebundeld in een boek of literair tijdschrift, te koop aan te bieden. Het verhaal is uitgegeven als een poster die als krant gelezen kan worden. Elk verhaal wordt geïllustreerd. Daarvoor wordt naar een samenwerking gezocht tussen bekende of minder bekende auteurs en een beginnende of gevestigde illustrator of fotograaf. Zo werd tot nu Christophe Vekeman gekoppeld aan Sarah Delvaux, Kristien Hemmerechts aan Laura de Coninck en Eva Kelder aan Sarah Vanbelle. Op die manier ontstaan er kunstige hebbedingetjes die je kan schenken of verzamelen.De verkooppunten van iStoires vind je op iStoires.com.

Fleerackers heeft altijd de ambitie gehad om kinderen en jongeren via digitale dragers te bereiken met de verhaalkunst. En nu is het niet anders. In de workshop Papier Hier, ontdekten de kinderen van het vijfde leerjaar uit de basisschool in Beerse onlangs samen met Fleerackers dat je van een verhaal ook een game kan maken en hoe je dat doet. De bouwstenen van een verhaal en een game werden op een speelse manier bijgebracht. In de workshop Voorlezen, combineerde ze een voorleessessie met een workshop. Eerst las ze voor aan een groep kinderen in het bijzijn van voorlezers en (groot)ouders. Daarna gingen de kinderen knutselen rond het verhaal en vertelde Fleerackers over hoe zij het voorlezen aanpakt en waar je op moet letten.

Nieuwe literaire initiatieven

Het hoeft dus niet allemaal kommer en kwel te zijn in de Vlaamse letterenwereld. Ondanks het spijtige verdwijnen van ‘Leeswelp’ en ‘Leeswolf’, oerdegelijke recensietijdschrijften voor respectievelijk jeugd- en volwassenenliteratuur, steken sommigen dan weer een tandje bij. Harold Polis bijvoorbeeld mag dan wel – voorlopig? – de handdoek in de ring hebben gesmeten als Vlaamse uitgever, uitgeverij Lannoo was er als de kippen bij om ondertussen een nieuw Vlaams literair fictiefonds aan te kondigen.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content