Inspiratiebron Kuifje overleden

06/12/10 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

In dit tweede boekenjournaal: Deense literatuur in de Vooruit tot en met literaire vertaalprijzen én Marx' spook van de crisis.

Deens Kuifje-model overleden

De Deense acteur Palle Huld is overleden op 98-jarige leeftijd. Huld was de inspiratiebron van de Belgische striptekenaar Hergé voor het hoofdpersonage van Kuifje. In 1928, toen Huld 16 jaar was, maakte deze Deense scout een wereldtour ter ere van de honderdste verjaardag van de geboorte van Jules Verne. Op de foto is Huld te zien met de bekende pet en korte golfbroek. De man stierf op 26 november in een rusthuis in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De Deense acteur speelde tussen 1933 en 2000 in veertig Deense films, en acteerde daarnaast bij het Royal Theater van Denemarken. (Fox News)

De Belg heeft de Nederlander iets te vertellen

Op 20 december verschijnt bij Uitgeverij Atlas het pamflet 'Tot het Nederlandse volk' van Geert van Istendael. Journalist, dichter en essayist Geert van Istendael (1947) is vooral bekend als schrijver van bekentenissen over zijn haat-liefdeverhouding met België. Nu heeft hij een pamflet voor de Nederlanders klaarstaan waarin hij onze Noordelijke bovenburen een veeg uit de pan geeft. Hij spreekt in zijn pamflet de Nederlanders aan en keurt de Nederlandse misplaatste trots af. Hun zogenaamde gidsland is nu niet meer dan een bokkig, knarsend, schokkend zootje ongeregeld. "Daarom, geachte Nederlander", schrijft Van Istendael, "heeft de Belg misschien iets over u te vertellen."

Literatuur in Vooruit

In de Vooruit (Gent) vindt op 16 december de literaire avond 'Uitgelezen' plaats, waar de Deense Auteur Jens Christian Grøndahl te gast zal zijn. Journaliste Anna Luyten praat met de auteur over zijn leven via zijn memoires 'Over een uur ontluiken de bomen' en over zijn nieuwe roman 'Dat weet je niet'. De Deense auteur wordt een absolute 'must-read' genoemd. In zijn nieuwe literaire werk 'Dat weet je niet' schrijft Grøndahl over de kleine drama's in het leven. Zijn memoires 'Over een uur ontluiken de bomen' passeert ook de revue. Zelf ziet hij dit boek als "het portret van de oudere man die zich zijn jongere zelf herinnert". Op 'Uitgelezen' komt ook Gouden Uil-winnaar Marc Reugebrink spreken over zijn nieuwe roman 'Menens'. Debuutmaker Joost de Vries stelt zijn eerste roman 'Clausewitz' voor waarin spanning tussen idealisme en onverschilligheid, feiten en mythes, vaders en zonen zegeviert. Dag Taeldeman, frontman van de Belgische band 'A Brand', komt deze avond een stevig muzikaal nootje kraken.

Vertalers geprezen op 'Literaire vertaaldagen' in Utrecht

De jaarlijkse Nederlands Letterenfonds Prijzen voor de vertaler als cultureel bemiddelaar gaan dit jaar naar Hans Driessen (Duits-Nederlands), Diego Puls (Nederlands-Spaans) en Mariolein Sabarte Belacortu (Spaans-Nederlands). De prijzen worden aanstaande vrijdag 10 december uitgereikt door directeur Henk Pröpper tijdens de 'Literaire Vertaaldagen' in Utrecht. Hans Driessen is een opvallende laureaat aangezien hij als eerste een prijs ontvangt voor vertaalwerk van literaire non-fictie. Hij is vertaler van een monumentaal filosofie-oeuvre. Zo herschiep hij ondermeer Arthur Schopenhauers 'De wereld als wil en voorstelling' en Peter Sloterdijks omvangrijke Sferen-trilogie. Verder werkte hij ook als hoofdredacteur aan de tiendelige Nietzsche-bibliotheek. De werken van de genoemde Duitse wijsgeren die een pessimistische grondtoon combineren met een sprankelende en polemische literaire stijl heeft Driessen "zuiver, scherp en gloedvol vernederlandst", aldus de jury. Ook herscheppende kunstenaars Diego Puls en Mariolein Sabarte Belacoru worden geprezen om hun werk als bemiddelaar tussen talen, literaturen en culturen.

Het spook keert terug

Uitgeverij Epo geeft een nieuwe vertaling uit van het Duits 'Communistisch Manifest' van Karl Marx en diens rechterhand Friedrich Engels. Elvis Peeters voorziet het staaltje historisch erfgoed van een keurig voorwoordje. Hij neemt de lezer mee naar begin 1848 als Karl Marx in Brussel de laatste hand legt aan het politiek programma dat hij met Friedrich Engels schreef in opdracht van de 'Bund der Kommunisten'. Het Communistisch Manifest wordt een pamflet waarin de twee jongelingen hun ideeën over geschiedenis, economie, klassenstrijd en revolutie samenvatten. De machthebbers lezen het met dichtgeknepen billen. Als in februari 1848 een revolutie in Frankrijk uitbreekt, wordt Marx België uitgezet. Een paar maanden later staat half Europa in lichterlaaie. Meer dan 161 jaar later waart er nog steeds een spook door Europa. Het is weliswaar het spook van de crisis, maar de aandacht voor het werk van Marx en Engels zit opnieuw in de lift. Hoe actueel is het nog? Elvis Peeters deed de oefening en besloot dat het Manifest een historisch document blijft waaraan we onze huidige toestand kunnen afmeten.

Evelien Van Oost

Onze partners