INKTVIS zet Leuvense bib op zijn kop

Leuvens jeugdliteratuurfestival INKTVIS lanceerde afgelopen zaterdag de Jeugdboekenweek.

Wie afgelopen zaterdag meende de Leuvense carnavalsdrukte te kunnen ontvluchten in de plaatselijke bibliotheek, kwam bedrogen uit. Met het prettig gestoorde jeugdliteratuurfestival INKTVIS knalde de Leuvense Tweebronnenbib samen met het plaatselijke cultuurcentrum 30 CC de jeugdboekenweek op gang. De organisatoren hopen alvast dat INKTVIS tot een jaarlijkse traditie uitgroeit.

“Een onuitwisbare dag in de bib,” zo kondigt INKTVIS zich aan. Dat de aftrap van de jeugdboekenweek samenvalt met het Leuvense carnaval, hebben de organisatoren niet zo bedoeld. Maar het jonge volkje laat het niet aan zijn hart komen. INKTVIS moet immers vooral een feest zijn. In het gebouw bots je dan ook al snel tegen kleine bibliotheekgangers in Mega Mindy-of piratenoutfit aan, en ook de Leuvense prins Carnaval maakt even zijn opwachting. Tijd om je daarover te verbazen is er amper, want het programma van dit debuterende festival zit tjokvol.

De voorleessessies in het knusse theatertje van Bij de Buren tonen aan dat, mochten de KZooms en Nickelodeons van deze wereld er op een dag de brui aan geven, een stukje voorlezen een charmant alternatief blijft. Als basis voor hun voorstelling gebruiken de dames van Bij de Buren het prentenboek “Stuur die duif op tijd naar bed!’ van Mo Willems. Het verhaal, over een parmantige blauwe geschelpte die niet wil gaan slapen, klinkt al wie ooit een weerbarstige koter diets wilde maken dat het bedtijd is, ongetwijfeld bekend in de oren.

Onder de noemer “Rarara” vertellen enkele bekenden (waaronder Louis Tobback en Thuis-actrice Tine Marivoet) straffe verhalen bij enkele opmerkelijke voorwerpen uit het Leuvense stadsmuseum M. Aan het jonge volkje om uit te maken welk verhaal waar is, en welk verzonnen, zoals vroeger bij het TV-programma De Drie Wijzen. Hoewel de verhalen duidelijk op de allerjongsten gericht zijn, laten ook de volwassenen in het publiek zich soms op het verkeerde been zetten. Enkele jonge toehoordertjes dragen nog de koksmutsen die ze hebben gekregen bij het kookatelier Kookje Sprookje. Jong geleerd is immers oud gedaan. De verzuchting over kookboeken op bestsellerlijsten bedenkt u er zelf maar bij.

Daarnaast is er ook gezorgd voor een mooi aanbod aan theatervoorstellingen, met onder andere Gène Bervoets in ‘De Reisgenoot’ van Het Geluidshuis en ‘En lang en gelukkig’ van Compagnie Frieda. Hoewel de bibliotheek zich mag verheugen in een grote opkomst, trekken de voorstellingen geen volle zalen. Deels omdat sommige voorstellingen -in tegenstelling tot de rest van het festival – betalend zijn, deels omdat er op die ene namiddag zoveel verschillende attracties te zien zijn – van het obligate knutselatelier tot de slaaphut van Ninna Oh, waar slaperige kleintjes een uiltje kunnen knappen op een soundtrack van slaapliedjes uit heel Europa. Als ze tenminste niet uit hun slaap gehouden worden door de hotsende carnavalbeats die vanuit de Diestestraat de bib komen binnenwaaien.


Oldskool De dappersten der bibliotheekbezoekers – zaterdag is sowieso een drukke dag voor Tweebronnen – laten zich echter niet van de wijs brengen. Terwijl de ramen trillen en de al dan niet verklede koters vrolijk door het gebouw hossen, blijven deze enkelingen met stoïcijnse volharding in een bibliotheekboek verdoken. Na enkele uren INKTVIS doen die rustige lezers warempel vreemd aan. De wereld op zijn kop.

Even verderop, in het visuele poëzie-atelier ABC, spelen twee meisjes met een oldskool typemachine, een apparaat dat al naar het museum was verwezen , jaren voordat zij geboren werden. Een ontroerend anachronistisch moment.

L’embarras du choix Op het binnenplein, waar voor de gelegenheid een carrousel is neergestreken, heeft organisatrice Marijn Vandeweghe tijd voor een woordje uitleg. ‘Met INKTVIS willen we vooral jonge gezinnen naar de bibliotheek lokken. In en stad als Leuven, waar veel hoogopgeleide jonge ouders wonen, is dat niet zo moeilijk, al speelt het carnaval ons vandaag wat parten. Op termijn moet INKTVIS een tweeluik gaan vormen met Rode Hond, het Leuvense cultuurfestival voor de jongsten in het najaar.” Het deert Vandeweghe niet dat de anders zo stille bibliotheek voor een dag verandert in een speeltuin. “Alle activiteiten hebben te maken met verlevendigde literatuur. We hebben speciaal enkele activiteiten gekozen die zich richten op kinderen die geen zittend gat hebben. ” Het diverse aanbod en de bijhorende strakke timing, zorgen bij de kinderen en ouders wel voor een embarras du choix, beseft Vandeweghe. “Misschien moeten we daar volgend jaar wat meer spreiding voorzien. Maar da’s een luxeprobleem.”

Rond vijf uur in de namiddag loopt de eerste INKTVIS op zijn laatste pootjes. Eenmaal buiten is de carnavaldrukte nauwelijks verminderd. Maar na dit namiddagje in de bib ben je daar al aan gewend.

Michiel Leen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content