Inktaap voor David Pefko’s sympathieke loser

Nederlandstalige scholieren schonken vandaag in de Antwerpse Singel de Inktaap aan de Nederlandse schrijver David Pefko voor zijn roman ‘Het voorseizoen’.

Het stof was nog maar pas gaan liggen van de Mind The Book-vierdaagse in de Antwerpse Singel, of daar was al weer een boekenevenement te gast in de Antwerpse cultuurtempel. Honderden scholieren bliezen er vandaag verzamelen om hun favoriete roman te bekronen.

Elk jaar kiezen Nederlandstalige scholieren uit Vlaanderen, Nederland en Suriname – met steun van de Taalunie – voor hun lievelingsboek. De winnaars van de grote volwassen commerciële prijzen uit het Nederlandstalige gebied – Gouden Boekenuil, AKO- en Libris-literatuurprijs – vormen de shortlist. ‘Het voorseizoen’ van David Pefko – de Gouden Boekenuil van vorig jaar – kreeg vandaag van de jeugdige lezer de Inktaap.

Naast ‘Het voorseizoen’ waren ook ‘De Nederlandse maagd’ van Marente de Moor (ex-AKO-winnaar) en ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden (ex-Libris-uitverkorene) in de running. De jongeren waren duidelijk gecharmeerd door de cynisch-ironische verteltoon in Pefko’s schelmenroman, zoals de jury onderstreepte: ‘David Pefko heeft met ‘Het voorseizoen’ de grootste loser neergepend. Steve Mellors (het hoofdpersonage, FH) trekt aan en stoot af. (…) Een zwaarmoedig verhaal van dit kaliber is moeilijk te verdragen, maar Pefko vangt de teneur mooi op met een gedoseerde dosis droge humor.’

Verleden jaar won Yves Petry de Inktaap met ‘De maagd Marino’.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content