Indiase auteur Pankaj Mishra wint De Groene Waterman Prijs

28/06/14 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:48

De Indiase auteur Pankaj Mishra heeft in Antwerpen De Groene Waterman Prijs 2014 gewonnen met "Op de ruïnes van het imperialisme".

Indiase auteur Pankaj Mishra wint De Groene Waterman Prijs

Pankaj Mishra © Amrei Marie, Wikicommons

De jaarlijks uitgereikte prijs van de gelijknamige boekhandel is een bekroning voor "een pareltje dat over het hoofd werd gezien in de mainstreamboekenmedia".

Mishra verdient met zijn non-fictiewerk over de koloniale geschiedenis van Azië volgens de jury de erkenning omdat hij "een verrassend toegankelijk boek schreef dat oproept om onze blik te verruimen en tegelijk een instrument daartoe is".

De jury bestond dit jaar uit Kristien Bonneure (Cobra), Jef Staes (Arenbergschouwburg) en drie mensen van De Groene Waterman. Zij zien in "Op de ruïnes van het imperialisme" een "historisch essay en frisse biografie die ons denken over de wereld in beweging zet en zorgt voor een continentale verschuiving in ons westers bewustzijn".

Mishra laat onder meer een aantal oosterse denkers uit de 19de en 20ste eeuw aan het woord over de fysieke en intellectuele inbreuken die het koloniale Westen maakte op hun samenleving.

Er werd ook een publieksprijs uitgereikt waarvoor lezers de voorbije weken online hun stem konden uitbrengen. Die prijs ging naar Eric Mins "De eeuw van Brussel", een biografie van onze hoofdstad tijdens de periode 1850-1914. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners