In Fitzgeralds herontdekte novelle geeft de maagd Maria vuur

De kleinkinderen van de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald hebben tussen de documenten van hun grootvader diens kortverhaal ‘Thank You For The Light’ ontdekt.

Het verhaal werd ooit geschreven in opdracht van het magazine de ‘New Yorker’ maar die weigerde de story in 1936 te publiceren.

Maria, de moeder Gods, speelt een voorname rol in ‘Thank You For The Light’ van de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald (1896-1940). Het verhaal gaat over de veertigjarige Mrs. Hanson, een verkoopster van ondergoed die tussendoor graag een sigaretje rookt. Na een lange werkdag heeft ze een pauze voor ze een laatste klant ontmoet. Omdat ze geen lucifers heeft, loopt ze binnen in een kerk in de hoop haar sigaret met een brandende kaars aan te kunnen steken. Maar er zijn geen brandende kaarsen in de kerk, wel olielampen die juist door een oude man worden gedoofd. Mrs. Hanson valt op een bank in slaap: ‘In her imagination, the Virgin came down, like in the play “The Miracle,” and took her place and sold corsets and girdles for her and was tired, just as she was.’ Als Mrs. Hanson wakker wordt, heeft ze een brandende sigaret tussen haar vingers en dankt ze de madonna: “Thank you for the light,” she said.’

Dat is nu ook de titel van het verhaal dat de Amerikaanse schrijver Fitzgerald in 1936 wilde verkopen aan de ‘New Yorker’. Maar het magazine, waarvoor de auteur al eerder had gewerkt, weigerde de story op te nemen. In een interne mededeling van de redactie stond te lezen dat het kortverhaal voor publicatie niet in aanmerking kwam. De redactie vond ‘Thank You For The Light’ te zonderling, helemaal anders dan de verhalen die Fitzgerald tot dan toe had ingeleverd, aldus de ‘Huffington Post’, die het eerst met het nieuws kwam.

Onlangs vonden de kleinkinderen van de schrijver het manuscript van Fitzgeralds verhaal terug tussen de papieren en manuscripten van hun grootvader. De ‘New Yorker’ publiceerde de vertelling dit keer wél. Toen Fitzgerald zijn verhaal in 1936 bij de ‘New Yorker’ aanbood, had hij elf jaar eerder al ‘The Great Gatsby’ gepubliceerd, een roman waarmee hij tijdens zijn korte leven slechts een matig succes boekte.

Pas vele jaren na zijn dood werd Fitzgerald wereldberoemd, vooral nadat ‘The Great Gatsby’ in 1949 voor het eerst verfilmd was (afgezien van een stomme film uit 1926, waarvan geen enkele kopie is bewaard). Een tweede grote verfilming volgde in 1974 in een regie van Jack Clayton. Het draaiboek was van Francis Ford Coppola en Robert Redford speelde de hoofdrol. Begin volgend jaar komt een remake, ‘starring’ Leonardo DiCaprio.

Er staan enkel rake observaties in Fitzgeralds verhaal. Een van haar vriendinnen zegt tegen Mrs. Hanson: ‘A man told me that nobody who was in the war would ever object to anyone smoking.’ En verder: zou Fitzgerald de Middelnederlandse Marialegende ‘Beatrijs’ hebben gekend? Zonder dat iemand het merkt, neemt Maria in dat verhaal gedurende veertien jaar de taken van de zondige kosteres Beatrijs over. In Fitzgeralds verhaal verkoopt Maria ondergoed, althans in Mrs. Hansons droom.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content