Hubert van Herreweghen brengt nieuwe gedichtenbundel uit

Nestor van de Vlaamse poëzie, Hubert van Herreweghen, presenteert zijn nieuwe gedichtenbundel.

Voor deze bundel selecteerde Van Herreweghen een aantal gedichten uit de reeks ‘Korte Metten’ die in de jaren ’90 verscheen in het literaire tijdschrift ‘Dietsche Warande &Belfort’.

‘Korte Metten’ verscheen als reeks in ‘De laatste ronde’ in ‘Dietsche Warande & Belfort’. Wat deze reeks karakteriseert is ‘hun eenheid van lengte: zeventien lettergrepen, één ademtocht lang. Maar daarbinnen regeert verschil.’ De gedichten omvatten gedachten, aansporingen, herinneringen, betekenissen, natuurbeelden, twijfels evenals persoonlijke zekerheden. Vormexperimenten worden gecombineerd met plezier om taal. ‘Wat gij weet, of hoe wreed gij ’t weet, er is kinderverdriet dat niet smelt.’, luidt het eerste vers. ‘Op mijn rug in de modder gevallen, keek de maan anders naar mij’, klinkt enerzijds bekend in de oren, maar blijft mysterieus. De ‘Korte metten’ worden wel eens met aforismen of gnomische spreuken vergeleken. ‘Met schokken komt ’t leven tot stand, bliksems bij nacht, met ademen de dood.’

Het voorwoord wordt verzorgd door Stefaan Van Evenepoel, hoofddocent Nederlands aan de Hogeschool en Universiteit Gent, tekeningen door Anne Van Herreweghen. Hubert Van Herreweghen behoort tot één van de belangrijkste dichters van de 20e eeuw. Naast zijn talrijke dichtbundels is hij ook wel gekend om zijn bibliofiele uitgaven. Hij was winnaar van de Driejaarlijkse Staatsprijs voor poëzie in 1962 en in 2006 ontving hij nog de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies.

Eerder verschenen artikels over Hubert Van Herreweghen vindt u hier.

‘Congo, een geschiedenis’ genomineerd voor NS Publieksprijs

Het succes van Vlaams schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck houdt niet op. Afgelopen weekend werd hij genomineerd voor de NS Publieksprijs 2011.

De NS Publieksprijs, ook wel ‘Boek van het jaar’ genoemd of de Nederlandstalige Publieksprijs voor Nederlandstalige boeken, wordt gekozen door ruim 35.000 mensen en een kernjury van 300 leden. Er kan gestemd worden op de zes bestverkochte titels van het afgelopen jaar. De auteur van het winnende boek ontvangt onder meer een geldprijs van € 7.500. De winnaar van dit jaar wordt op 17 oktober bekend gemaakt. Eerdere winnaars zijn ‘Op klaarlichte dag’ van Simone van der Vlugt en ‘Het diner’ van Herman Koch. David Van Reybrouck zou de eerste Belg zijn die de prijs wint.

De andere genomineerde titels zijn ‘Déjà vu’ van Ester Verhoef, ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch, ‘Bonita Avenue’ van Peter Buwalda, ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab en ‘Vaslav’ van Arthur Japin. ‘Congo, een geschiedenis’, won eerder al de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs en is bovendien ook genomineerd voor de Inktaap 2012.

Gezocht: dieven van zeldzame Kuifje-strips

Recentelijk werden twee zeldzame exemplaren van Kuifje-albums gestolen. Op de site van de federale politie kan u sinds donderdag een filmpje bekijken dat de twee verdachten in beeld brengt.

Het eerste album, een zwart-witexemplaar van ‘Kuifje in Afrika’ uit de jaren ’30-’40, werd gestolen op 14 mei uit het museum in Mariemont, Henegouwen. Op 20 mei werd ‘de Krab me de Gulden Scharen’ gestolen in Namen. Dit laatste album heeft een waarde tussen 7.000 en 9.000euro. De eerste verdachte is een man van rond de vijftig, 1 meter 75 centimeter groot en slank van lichaamsbouw. Hij draagt een bril en heeft grijs haar. De tweede verdachte is een vrouw van 45 à 50 jaar oud, 1 meter 70 groot en eveneens slank gebouwd. Ze heeft korte, bruine haren. De daders vervoerden zich met een blauwe bestelwagen.

Het filmpje kan hier u herbekijken. De onderzoekers kan u bereiken op het nummer 0800/30.300.

‘De jongen die in Rome vertrok’, dagboek van een pelgrim

‘De jongen die in Rome vertrok’, vertelt het verhaal van Herman Loos die over de oudste route van Europa trok, de Jakobsweg naar Santiago de Compostela.

Naast een reisdagboek, is het ook een bildungsroman en een jongensverhaal. Loos beschrijft niet enkel de route en de vele ontmoetingen onderweg, maar zoekt ook naar de diepere betekenis van het pelgrimszijn. Afgestudeerd als socioloog en theoloog, werkte hij eveneens als studentenbegeleider aan de KU Leuven. Sinds maart 2011 trok hij zich terug in een dorpje in de Gers, in het zuiden van Frankrijk. Hij schrijft bijna dagelijks op zijn blog over politiek en samenleving, over leven en liefde en zijn aanvaringen met de Franse bureaucratie.

Meer info over ‘De jongen die in Rome vertrok’ vindt u hier.

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content